Τροχοί & TIR

Scania 660 S: Έρχεται στην TRANSPORT SHOW 22-24 Σεπτεμβρίου

Δύναμη, αξιοπιστία, οικονομία. Το τρίπτυχο που έχει ταυτιστεί με τη σουηδική μάρκα και επιβεβαιώνεται καθημερινά από τις πωλήσεις που πραγματοποιεί σε όλη την Ευρώπη. Τη δύναμη εγγυάται ο 16λιτρος
Τετάρτη 06/09/2023 - 11:45
Κοινοποίηση στα Social Media
scania

Δύναμη, αξιοπιστία, οικονομία. Το τρίπτυχο που έχει ταυτιστεί με τη σουηδική μάρκα και επιβεβαιώνεται καθημερινά από τις πωλήσεις που πραγματοποιεί σε όλη την Ευρώπη. 

Τη δύναμη εγγυάται ο 16λιτρος V8 με ροπή 3.300 Nm, την αξιοπιστία η συνολική γραμμή κίνησης με τον κινητήρα να συνεργάζεται εντυπωσιακά με το 12άρι opticruise, και την οικονομία η νέα ηλεκτρονική μονάδα διαχείρισης Ε.Μ.S (Engine Management System).

Εξωτερικά, το Scania 660, όπως και όλη η νέα σειρά S, εντυπωσιάζει με τον επιβλητικό σχεδιασμό της. Η μάσκα παραπέμπει στο σήμα κατατεθέν της εταιρείας, το V, και οι εισαγωγές αέρα με το κυψελοειδές δικτύωμα είναι διευρυμένες για τον καλύτερο αερισμό του κινητήρα. Τα έξτρα φωτιστικά σώματα δίπλα από το σήμα αλλά και αυτά στο επάνω μέρος της μετόπης (SkyLights) προσφέρουν πληρέστερη ορατότητα κατά τη βραδινή οδήγηση.

Η κατασκευή της Highline καμπίνας δεν έχει αφήσει το παραμικρό κενό για εργονομικές ατέλειες και αστοχίες. Η μετακίνηση του καθίσματος προς τα αριστερά και λίγο εμπρός, προσφέρει πολύ καλή ορατότητα, σε συνδυασμό με τις εμπρός κολόνες που είναι πιο λεπτές. Οι ποιοτικές δερμάτινες επενδύσεις που έχουν τοποθετηθεί στο ταμπλό, όχι μόνο αναβαθμίζουν την εικόνα του εσωτερικού, παραπέμποντας σε premium αυτοκίνητο, αλλά εξασφαλίζουν και αντοχή χωρίς τριγμούς στο πέρασμα των χρόνων. 

Οι διακόπτες για τα φώτα, τα παράθυρα και τους καθρέφτες είναι τοποθετημένοι στο πάνω μέρος της πόρτας. Οι κύριοι αποθηκευτικοί χώροι βρίσκονται κάτω από το κρεβάτι, επάνω από το παρμπρίζ, στα εξωτερικά ντουλάπια καθώς και στις τσέπες κάθε πόρτας. Επίσης στην πλευρά του συνοδηγού διατίθεται πτυσσόμενο τραπεζάκι, για την τοποθέτηση του γεύματος ή του προσωπικού υπολογιστή. Ο πίνακας οργάνων διαθέτει αναλογικές ενδείξεις καθώς και ένα ψηφιακό τμήμα με ευανάγνωστες πληροφορίες.

Σημείο υπεροχής για τα Scania S με το V8 κινητήρα αποτελεί η συνεργασία του με το νέο κιβώτιο G33CM των 12 ταχυτήτων, ικανό να πραγματοποιεί αλλαγές ακριβείας, τόσο στις χαμηλές όσο και στις υψηλές σχέσεις. Επίσης, σε ταχύτητες άνω των 85 χλμ./ώρα, η τελευταία σχέση αποτελεί μια ιδανική overdrive, με τις στροφές του κινητήρα να βρίσκονται γύρω στις 930 σ.α.λ. Με τη λειτουργία overdrive εξοικονομείται καύσιμο όταν οι στροφές του κινητήρα είναι σταθερές, γίνεται καλύτερη διαχείριση της ροπής και επιπρόσθετα αποκλείεται το «κρέμασμα» του κινητήρα.

Μένοντας στα μηχανολογικά μέρη του αυτοκινήτου να σημειώσουμε ότι η αντλία καυσίμου υψηλής πίεσης είναι καινούργια και όλα τα τμήματά της ελέγχονται συνεχώς. Η σχέση συμπίεσης και η μέγιστη πίεση είναι αυξημένη επιτυγχάνοντας καλύτερη καύση και μειωμένη κατανάλωση καυσίμου. Να συμπληρώσουμε επίσης ότι χρησιμοποιεί τεχνολογία μόνο SCR (adblue), χωρίς EGR, με ό,τι θετικό συνεπάγεται αυτό για τον ιδιοκτήτη του. Η τουρμπίνα είναι σταθερής γεωμετρίας με ρουλεμάν για άμεση απόκριση. Νέα είναι επίσης και η πολλαπλή εξαγωγής. Εδώ να τονίσουμε ότι ο κινητήρας είναι ελαφρύτερος κατά 75 κιλά.

Το αυτοκίνητο προορίζεται για μεταφορές μεγάλων αποστάσεων και για τον λόγο αυτό φέρει δύο δεξαμενές, αριστερά 950 λίτρων και δεξιά 550 λίτρων.

Στην άνεση του ταξιδιού συμβάλλουν, επίσης, οι αναρτήσεις του: Μπροστά δύο φούσκες και δύο σούστες. Πίσω τέσσερις φούσκες.

Τέλος, οι διαστάσεις των ελαστικών είναι εμπρός 385/65 R22.5 και πίσω 315/70 R22.5.

Δείτε το Scania 660 S από κοντά στην TRANSPORT SHOW στο MEC Παιανίας 22 με 24 Σεπτεμβρίου 2023.

PreviousNext