Τροχοί & TIR

Mercedes-Benz Reman: Οι απαντήσεις σε αυτά που πρέπει να γνωρίζετε

Οι απαντήσεις σε αυτά που πρέπει να γνωρίζετε Συμβαίνει συχνά, ένα ανταλλακτικό το οποίο πωλείται σε χαμηλότερη τιμή να βάζει σε σκέψεις τον ιδιοκτήτη του οχήματος, αν θα πρέπει ή όχι να το αγοράσει
από Μανώλης Αγριμανάκης | Κυριακή 09/09/2018 - 14:00
Κοινοποίηση στα Social Media

Οι απαντήσεις σε αυτά που πρέπει να γνωρίζετε

Συμβαίνει συχνά, ένα ανταλλακτικό το οποίο πωλείται σε χαμηλότερη τιμή να βάζει σε σκέψεις τον ιδιοκτήτη του οχήματος, αν θα πρέπει ή όχι να το αγοράσει με το φόβο ότι μπορεί να είναι μια ακόμη ≪μαϊμού≫ απομίμηση του γνήσιου. Αλλά, υπάρχουν και οι ιδιοκτήτες εκείνοι που σε γνώση τους αγοράζουν ένα φθηνό «μαϊμού» ανταλλακτικό, προφανώς αγνοώντας ότι υπάρχει η λύση του οικονομικού γνήσιου ανακατασκευασμένου ανταλλακτικού, αυτό το οποίο προσφέρει ο ίδιος ο κατασκευαστής της μάρκας. Πόσο αξιόπιστα είναι αυτά τα ανταλλακτικά, πόσο πιο οικονομικά είναι και τι έχουν να κερδίσουν οι ιδιοκτήτες των φορτηγών Mercedes-Benz από την αγορά τους, είναι μερικά από τα ερωτήματα που θέσαμε στον κ. Νίκο Σεισόπουλο, διευθυντή Πωλήσεων και Marketing Customer Services της MercedesBenz. Οι απαντήσεις πλήρεις και αποκαλυπτικές, δεν αφήνουν κανένα κενό στον αναγνώστη μας.

T&T: Κύριε Σεισόπουλε, αρχικά θα θέλαμε να μας δώσετε τον ορισμό του «γνήσιου ανακατασκευασμένου ανταλλακτικού» και σε τι αυτό διαφέρει από το γνήσιο ανταλλακτικό, όπως το γνωρίζαμε μέχρι τώρα και το αγοράζαμε στο κουτί της Mercedes-Benz ως ένα αξιόπιστο προϊόν;

Ν.Σ.: Ακόμα και στην περίπτωση που ένα όχημα Mercedes Benz γράφει πολλά χιλιόμετρα στο κοντέρ του, ο κάτοχός του ανεξάρτητα αν είναι επαγγελματίας, ή ιδιώτης έχει την προσδοκία να λειτουργεί οικονομικά και συγχρόνως να διατηρεί τη γνησιότητά του. Αυτή είναι η βασική ιδέα και o απώτερος στόχος που οδήγησε τη Mercedes-Benz στη δημιουργία των γνήσιων ανακατασκευασμένων ανταλλακτικών. Αν θέλαμε λοιπόν να δώσουμε ένα συνοπτικό και ολοκληρωμένο ορισμό θα λέγαμε ότι είναι εκείνα τα ανταλλακτικά που συνδυάζουν τη μείωση του κόστους χωρίς συμβιβασμό στην ποιότητα, είναι ελεγμένα και δοκιμασμένα στη λειτουργία τους σύμφωνα με τα αυστηρά πρότυπα της Mercedes-Benz και προκύπτουν μέσα από μία φιλική προς το περιβάλλον και αποτελεσματική διαδικασία παραγωγής. Το αποτέλεσμα είναι μια ευρεία γκάμα από οικονομικά Γνήσια Ανακατασκευασμένα Ανταλλακτικά για όλες τις κατηγορίες οχημάτων Mercedes-Benz (φορτηγά, ελαφρά επαγγελματικά, επιβατηγά), που ανανεώνεται σε συνεχή βάση, και των οποίων η άμεση και ταχεία διαθεσιμότητα εξασφαλίζεται με την υποστήριξη του Εξουσιοδοτημένου Δικτύου Διανομέων και Επισκευαστών της εταιρείας μας.

Παράλληλα όμως με τα γνήσια ανακατασκευασμένα ανταλλακτικά Mercedes-Benz η εταιρεία έχει επιτύχει να εξοικονομήσει επίσης πολύτιμες πρώτες ύλες και ενέργεια στη διαδικασία ανακατασκευής, και έτσι μια εξοικονόμηση κόστους την οποία μεταφέρουμε απευθείας στους πελάτες μας. Στην ουσία λοιπόν για να απαντήσω και στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, η διαφορά τους με τα γνωστά μας γνήσια ανταλλακτικά Mercedes-Benz είναι ότι αποτελούν την τέλεια εναλλακτική απάντηση ανταγωνιστικής σχέσης κόστους – απόδοσης για οχήματα ηλικιακής κατηγορίας ΙΙ (4-8 χρόνια κυκλοφορίας) και ΙΙΙ (> 8 χρόνια κυκλοφορίας) των οποίων οι κάτοχοι είναι εκ των πραγμάτων περισσότερο ευαίσθητοι στην οικονομική λύση, απολαμβάνοντας όμως την ίδια αξιοπιστία και ποιότητα των καινούργιων από όλες τις απόψεις. Συνοψίζοντας, τέσσερις είναι οι οικονομικοί λόγοι για την επιλογή των γνήσιων ανακατασκευασμένων ανταλλακτικών Mercedes-Benz: 1) Ανταγωνιστική σχέση κόστους – απόδοσης 2) Εγγυημένη ποιότητα Mercedes-Benz, 3) Άριστη διαθεσιμότητα 4) Φιλικότητα προς το περιβάλλον και ους φυσικούς πόρους.

T&T: Ποια είναι η σήμανση στο κουτί για το γνήσιο ανακατασκευασμένο ανταλλακτικό Mercedes-Benz;

Ν.Σ.: Η εμφάνιση της συσκευασίας των γνήσιων ανακατασκευασμένων ανταλλακτικών Mercedes-Benz δεν έχει καμία διαφορά από αυτή των γνήσιων ανταλλακτικών Mercedes-Benz. Άλλωστε, δεν συντρέχει κανένας ουσιαστικός λόγος να υπάρχει διαφοροποίηση στην συσκευασία τη στιγμή που παρουσιάζουν την ίδια υψηλή ποιότητα, αξιοπιστία και ανθεκτικότητα και ισχύουν οι ίδιοι κανόνες εγγύησης όπως για τα γνήσια ανταλλακτικά Mercedes-Benz.

T&T: Από τεχνικής πλευράς, πώς ένα γνήσιο ανταλλακτικό που αφαιρείται από ένα φορτηγό λόγω φυσιολογικής φθοράς ή βλάβης επανέρχεται στο ίδιο επίπεδο αντοχής και αξιοπιστίας;

Ν.Σ.: Ευχαριστώ πολύ για την ερώτηση, γιατί μου δίνετε την ευκαιρία να ξεκαθαρίσω μια υφέρπουσα αμφιβολία που αφορά στην αξιοπιστία των γνήσιων ανακατασκευασμένων ανταλλακτικών Mercedes-Benz. Τα γνήσια ανακατασκευασμένα ανταλλακτικά Mercedes-Benz διαφοροποιούνται και υπερτερούν των μεταχειρισμένων ή επισκευασμένων ανταλλακτικών διότι ακολουθούν τον κανόνα ≪κρατάμε τα καλύτερα και αντικαθιστούμε τα υπόλοιπα≫ δηλαδή αντικαθιστούμε τα μη λειτουργικά μέρη του ανταλλακτικού με νέα ακολουθώντας μία αυστηρή διαδικασία παραγωγής που απαρτίζεται από τα εξής 6 στάδια:

1. Επαγγελματική αποσυναρμολόγηση: Το χρησιμοποιημένο ανταλλακτικό αποσυναρμολογείται με επαγγελματική δεξιοτεχνία στα μεμονωμένα μέρη του, διασφαλίζοντας τον κατάλληλο διαχωρισμό του ανακυκλώσιμου υλικού. Αυτό βοηθά στη προστασία του περιβάλλοντος: σε σύγκριση με τα νέα ανταλλακτικά, η παραγωγή γνήσιων ανακατασκευασμένων ανταλλακτικών Mercedes-Benz απαιτεί σημαντικά λιγότερη ενέργεια και πρώτες ύλες. Το 99% των ανταλλακτικών μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί ή να ανακυκλωθεί.

2. Διεξοδικός καθαρισμός: Οι διάφορες μέθοδοι καθαρισμού π.χ. ειδικές διαδικασίες πλύσης και λουτρά διαλύτη για τον καθαρισμό μεγάλων χώρων ή αμμοβολή και γυάλινες χάντρες για τον καθαρισμό επιλεγμένων περιοχών, χρησιμοποιούνται ως μέρος της εκτεταμένης διαδικασίας καθαρισμού, η οποία προσαρμόζεται στο συγκεκριμένο αντικείμενο εργασίας. Αλλά τίποτα δεν συγκρίνεται με την τελική χειροποίητη επεξεργασία όταν πρόκειται να τελειοποιηθεί το αποτέλεσμα καθαρισμού.

3. Οπτικός και λειτουργικός έλεγχος: Όλα τα εξαρτήματα πρέπει να πληρούν τα υψηλότερα κριτήρια δοκιμής. Για το σκοπό αυτό, κάθε ανταλλακτικό υποβάλλεται σε προσεκτική οπτική και λειτουργική εξέταση που επιτρέπει την άμεση αναγνώριση οποιασδήποτε βλάβης. Οι σύνθετες μέθοδοι μέτρησης εφαρμόζονται για τον έλεγχο της ακρίβειας στην προσαρμογή και για την ανίχνευση σφαλμάτων που σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν αδύνατον να εντοπιστούν, όπως τριχοειδείς ρωγμές, ή πολύ μικρές διαρροές. Εάν τα μέρη δεν πληρούν τα κριτήρια δοκιμής, απορρίπτονται.

4. Ανακατασκευή τελευταίας τεχνολογίας με τα πρότυπα ποιότητας της Mercedes-Benz: Όλα τα επαναχρησιμοποιούμενα ανταλλακτικά ανακατασκευάζονται με τις πιο σύγχρονες μεθόδους και επομένως πληρούν πλήρως τις προδιαγραφές της Mercedes-Benz. Αυτό γίνεται χρησιμοποιώντας τεχνικές που μόνο η Mercedes-Benz ως κατασκευαστής του γνήσιου ανταλλακτικού μπορεί να διασφαλίσει.

5. Συναρμολόγηση με μεγάλη ακρίβεια και αυστηρά κριτήρια: Όλα τα ανταλλακτικά δοκιμάζονται και συναρμολογούνται σε ένα πλήρες Γνήσιο Ανακατασκευασμένο Ανταλλακτικό Mercedes-Benz σύμφωνα με τα αυστηρά κριτήρια της MercedesBenz. Κατά τη διαδικασία αυτή, αντικαταστάσεις απαραίτητες για την εξασφάλιση της ποιότητας, είναι αυτόματα ενσωματωμένες. 6. Αυστηρός ποιοτικός έλεγχος προσαρμογής, ανοχών, και λειτουργίας: Πριν από την αποστολή, κάθε γνήσιο ανακατασκευασμένο ανταλλακτικό εξετάζεται σύμφωνα με τα αυστηρά κριτήρια παραγωγής της Mercedes-Benz για να εξασφαλίσει την υψηλότερη ποιότητα, λειτουργικότητα και μακροζωία. Χάρη στις ενσωματωμένες και ενημερωμένες μονάδες ελέγχου, μπορούν να συναρμολογηθούν μεγάλα συγκροτήματα χωρίς κανένα πρόβλημα.

T&T: Θα μπορούσε ο αυτοκινητιστής να τοποθετήσει ένα ανακατασκευασμένο ανταλλακτικό σε ένα μηχανικό σύνολο, όπως π.χ. στον κινητήρα, στο σασμάν ή στους άξονες, χωρίς επιτώσεις στην υπόλοιπη ζωή του εν λόγω μηχανικού συνόλου; Δίδετε εγγύηση σε αυτό;

Ν.Σ.: Αυτό ακριβώς είναι και η επιδίωξή μας με τη χρήση των γνήσιων ανακατασκευασμένων ανταλλακτικών MercedesBenz, να εξασφαλίσουμε δηλαδή την απόλυτα σωστή και ποιοτική επαναλειτουργία κάθε μέρους του οχήματος, είτε πρόκειται για μεμονωμένο ανταλλακτικό, είτε για συγκρότημα, όπως κινητήρας, σασμάν, διαφορικό κλπ., εξασφαλίζοντας παράλληλα τη μακροζωία του συγκροτήματος, την άψογη λειτουργία και συνεργασία με τα υπόλοιπα μηχανικά μέρη του οχήματος. Όπως ανέφερα και προηγουμένως ένα μεταχειρισμένο ανταλλακτικό αποσυναρμολογείται από ένα όχημα και τοποθετείται σε ένα άλλο. Ο κάτοχος του «οχήματος – αποδέκτη» δεν μπορείνα έχει εικόνα πόσο χρόνο θα κρατήσει η λειτουργία του μεταχειρισμένου ανταλλακτικού και φυσικά δεν προστατεύεται από καμία είδους εγγύηση. Αντίθετα τα γνήσια ανακατασκευασμένα ανταλλακτικά Mercedes-Benz περνάνε την αυστηρή διαδικασία ανακατασκευής των 6 σταδίων που περιέγραψα που τα καθιστά το ίδιο καλά όσο και τα καινούργια. Ο κάτοχος του οχήματος απολαμβάνει εκτός της ψυχικής ηρεμίας και τη σιγουριά της εγγύησης. Η επαγγελματική διαδικασία ανακατασκευής εξασφαλίζει ότι τα γνήσια ανακατασκευασμένα ανταλλακτικά Mercedes-Benz παρουσιάζουν την ίδια υψηλή ποιότητα, αξιοπιστία και ανθεκτικότητα και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ισχύουν παγκοσμίως οι ίδιοι κανόνες εγγύησης όπως και για τα γνήσια ανταλλακτικά Mercedes-Benz.

T&T: Τι κερδίζει σε κόστος ο ιδιοκτήτης ενός οχήματος επιλέγοντας ένα γνήσιο ανακατασκευασμένο σε σχέση με ένα γνήσιο ανταλλακτικό; Υπάρχει κάποιος μέσος όρος διαφοράς κόστους;

Ν.Σ.: Η αποκατάσταση των ανακατασκευασμένων ανταλλακτικών της Mercedes-Benz εξοικονομεί όχι μόνο κόστος αλλά και τεράστιες ποσότητες ενέργειας και πρώτων υλών σε σύγκριση με τα νέα ανταλλακτικά. Αυτό μας επιτρέπει να σώζουμε χιλιάδες τόνους πρώτων υλών και δεκάδες χιλιάδες μεγαβάτ ώρες ηλεκτρικής ενέργειας κάθε χρόνο όπως έχει επαληθεύσει και ο ανεξάρτητος οργανισμός δοκιμών TUV Sud. Θα σας φέρω ένα παράδειγμα: Σε σύγκριση με την παραγωγή ενός νέου εξαρτήματος, η ανακατασκευή ενός μοναδικού πετρελαιοκινητήρα OM906 εξοικονομεί 527 κιλά διοξειδίου του άνθρακα και 7.248 MJ ενέργειας. Με άλλα λόγια, μόνο αυτές οι εξοικονομήσεις ενέργειας θα μπορούσαν να λειτουργήσουν έναν φορητό υπολογιστή για 1,2 χρόνια! Η ανακατασκευή λοιπόν καταλαβαίνουμε ότι εξοικονομεί πολύτιμες πρώτες ύλες και μεγάλη ποσότητα ενέργειας. Το όφελος κόστους που προκύπτει μεταφέρεται στον τελικό καταναλωτή σαν πλεονέκτημα τιμής που καθιστά την τιμολογιακή τοποθέτηση ενός γνήσιου ανακατασκευασμένου ανταλλακτικού Mercedes-Benz κατά μέσο όρο 20% χαμηλότερα συγκριτικά με αυτή ενός καινούργιου. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να επισημάνω μια σημαντική λεπτομέρεια που οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη εξοικονόμηση χρημάτων που μπορεί να φτάσει σε ορισμένες περιπτώσεις έως και το 50% της αξίας ενός καινούργιου. Όταν πρόκειται να αντικατασταθεί ένα χαλασμένο ανταλλακτικό με ένα γνήσιο ανακατασκευασμένο ανταλλακτικό Mercedes-Benz ο κάτοχος του οχήματος έχει τη δυνατότητα να πουλήσει το χαλασμένο ανταλλακτικό στον επισκευαστή, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια επιστροφής, όπως μη εκτεταμένες μηχανικές βλάβες κορμού, ολοκληρωμένο συγκρότημα, μη αποσυναρμολογημένο συγκρότημα, μη εκτεταμένη διάβρωση. Η αξία επιστροφής αποτελεί στην ουσία μία επιπλέον έκπτωση για τον κάτοχο του οχήματος και ονομάζεται «βασική επιστρεφόμενη αξία». Ο Επίσημος Εξουσιοδοτημένος Επισκευαστής της Mercedes-Benz στέλνει τα παλιά ανταλλακτικά πίσω στο Κέντρο Διανομής χρησιμοποιώντας τα κανονικά κανάλια αποστολής και από εκεί στέλνονται απευθείας στη Mercedes-Benz για επιθεώρηση. Η τελική αξία της επιστροφής καθορίζεται με βάση τα προκαθορισμένα κριτήρια επιστροφής που είναι γνωστά σε όλους τους Επίσημους Εξουσιοδοτημένους Επισκευαστές της Mercedes-Benz και χορηγείται σαν μια επιπλέον έκπτωση στον κάτοχο του οχήματος. Μετά την επιθεώρηση, τα εξαρτήματα αποστέλλονται στο εργοστάσιο της Mercedes-Benz για ανακατασκευή. Μόλις ολοκληρωθεί αυτό, τα γνήσια ανακατασκευασμένα ανταλλακτικά Mercedes-Benz μπορούν να αγοραστούν όπως και κάθε άλλο γνήσιο ανταλλακτικό Mercedes-Benz.

T&T: Υπάρχει επαρκής διαθεσιμότητα γνήσιων ανακατασκευασμένων ανταλλακτικών;

Ν.Σ.: Είναι σημαντικό τα ανταλλακτικά να είναι διαθέσιμα σε σύντομο χρονικό διάστημα, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ακόμα και στις πιο εκτεταμένες βλάβες, ή δύσκολες περιπτώσεις, το όχημα θα επιστρέψει γρήγορα στο δρόμο. Η μεγάλη γκάμα των γνήσιων ανακατασκευασμένων ανταλλακτικών Mercedes-Benz αναθεωρείται και επεκτείνεται συνεχώς. Σήμερα, περισσότερα από 23.000 γνήσια ανακατασκευασμένα ανταλλακτικά είναι ήδη διαθέσιμα για όλες τις κατηγορίες οχημάτων. Ειδικά για συγκροτήματα η γρήγορη και οικονομική διαθεσιμότητα εξασφαλίζεται από το γεγονός ότι διατίθενται άμεσα προς παραγγελία μέρη συγκροτημάτων ανάλογα με το επίπεδο της βλάβης. Έτσι π.χ. για κινητήρες, ή για σασμάν μπορεί κάθε Επίσημος Εξουσιοδοτημένος Επισκευαστής του Δικτύου της Mercedes-Benz με τη χρήση των διαθέσιμων ηλεκτρονικών εφαρμογών της Mercedes-Benz να εντοπίσει γρήγορα και απλά μεμονωμένα Σετ επισκευής, Μπλοκ Κινητήρα, Ολοκληρωμένο Κινητήρα, Μέρη Κιβωτίων Μετάδοσης Κίνησης, Ολοκληρωμένα Κιβώτια Μετάδοσης Κίνησης, Ομάδες Ανταλλακτικών Κιβωτίων Μετάδοσης Κίνησης, και να επιτύχει την πιο οικονομική και γρήγορη εξυπηρέτηση της επισκευής.

T&T: Επειδή, το σύνολο σχεδόν των ανταλλακτικών τοποθετούνται στο συνεργείο κατά το σέρβις του φορτηγού ή σε περίπτωση βλάβης, ήθελα να ρωτήσω, αν από τη Mercedes-Benz προβλέπεται κάποια διαδικασία ενημέρωσης του ιδιοκτήτη του οχήματος από τον υπεύθυνο του συνεργείου για τη δυνατότητα τοποθέτησης γνήσιου ή γνήσιου ανακατασκευασμένου και για το οικονομικό όφελος που θα έχει.

Ν.Σ.: Φυσικά και τον ενημερώνει για όλες τις δυνατότητες που έχει για εξοικονόμηση χρημάτων κατά την επισκευή. Ο υπεύθυνος συνεργείου μετά την αξιολόγηση της βλάβης αναφέρει στον πελάτη τις επιλογές του κι ελέγχει τη διαθεσιμότητα των ανταλλακτικών. Σε περίπτωση που υπάρχει δυνατότητα επιστροφής χαλασμένου ανταλλακτικού, ο πελάτης θα λάβει αντί έκπτωσης για το νέο, την επιστρεφόμενη αξία του παλαιού.

T&T: Κλείνοντας, θα μπορούσατε επιγραμματικά να μας πείτε τρεις λόγους για τους οποίους εσείς συνιστάτε τα γνήσια ανακατασκευασμένα ανταλλακτικά;

Ν.Σ.: Τα γνήσια ανακατασκευασμένα ανταλλακτικά MercedesBenz αποτελούν κατά τη γνώμη μου την ιδανική λύση κυρίως για οχήματα ηλικίας μεγαλύτερης των 4 ετών που έχουν βγει από την κάλυψη της εργοστασιακής εγγύησης, ώστε να διατηρήσουν την υψηλότερη δυνατή αξία μεταπώλησής τους αποφευχθούν επακόλουθες βλάβες από χρήση άλλων οικονομικών λύσεων μη εξασφαλισμένης ποιότητας και προέλευσης συμβάλλουμε με την επιλογή τους στην προστασία του περιβάλλοντος Για τα Γνήσια Ανακατασκευασμένα Ανταλλακτικά της Mercedes-Benz υπάρχει ειδικά αφιερωμένη ιστοσελίδα στη διεύθυνση www.remanparts.mercedes-benz.com/gr όπου κάθε ενδιαφερόμενος επισκέπτης μπορεί να ενημερωθεί με λεπτομέρεια για τα οφέλη, τα πλεονεκτήματα και τη ευρεία γκάμα των διαθέσιμων λύσεων.

Ανάλογα με τον τύπο του οχήματος ο ενδιαφερόμενος μπορεί να επισκεφθεί:

Για επιβατικά οχήματα:

www.remanparts.mercedes-benz.com/gr/cars

Για ελαφρά επαγγελματικά:

www.remanparts.mercedes-benz.com/gr/vans

Για φορτηγά:

www.remanparts.mercedes-benz.com/gr/trucks T&

PreviousNext