Τροχοί & TIR

Volvo Trucks: «θα θέλαμε ισχυρότερα κίνητρα για τα φορτηγά χαμηλών ρύπων»

Μετά την απόφαση της Ε.Ε. να επιβάλει περιορισμούς στις εκπομπές CO2 από βαρέα οχήματα, η Volvo Trucks συνεχίζει να επενδύει δυναμικά εξελίσσοντας με γρήγορους ρυθμούς φορτηγά που σέβονται το περιβά
Τετάρτη 15/05/2019 - 11:00
Κοινοποίηση στα Social Media

Μετά την απόφαση της Ε.Ε. να επιβάλει περιορισμούς στις εκπομπές CO2 από βαρέα οχήματα, η Volvo Trucks συνεχίζει να επενδύει δυναμικά εξελίσσοντας με γρήγορους ρυθμούς φορτηγά που σέβονται το περιβάλλον.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι απαιτούνται και πρόσθετα μέτρα προκειμένου να τονωθεί η ζήτηση για οχήματα χαμηλών εκπομπών CO2. «Είναι φυσικό για την Ε.Ε. να επιβάλλει τώρα όρια στις εκπομπές CO2 . Για να επιταχυνθεί η αλλαγή, θα θέλαμε επίσης να υπάρξουν ισχυρότερα οικονομικά κίνητρα για τους πελάτες, οι οποίοι πρώτοι επιλέγουν οχήματα πιο φιλικά προς το περιβάλλον» δήλωσε μεταξύ άλλων για το θέμα ο Roger Alm, Πρόεδρος της Volvo Trucks.

Σημειώνεται πως τα ηλεκτρικά φορτηγά είναι η δραστικότερη λύση για τη μείωση των εκπομπών CO2 και για αυτό άλλωστε, η Volvo Trucks θα ξεκινήσει φέτος τη μαζική τους παραγωγή. Άλλες περιβαλλοντικές λύσεις περιλαμβάνουν τη χρήση φυσικού αερίου και βιοαερίου, καθώς –για παράδειγμα– η λειτουργία ενός Volvo FH LNG με υγροποιημένο φυσικό αέριο περιορίζει τις εκπομπές CO2 κατά περίπου 20% συγκριτικά με ένα diesel, ενώ με το βιοαέριο, οι εκπομπές ρύπων από τη λειτουργία του οχήματος μπορούν να μηδενιστούν.

Ταυτόχρονα, η Volvo Trucks συνεχίζει την εξέλιξη φορτηγών diesel, καθώς υπάρχει δυνατότητα πρόσθετης βελτίωσης με πιο αποδοτικούς κινητήρες, χαμηλότερη αντίσταση κύλισης και καλύτερη αεροδυναμική. Υπενθυμίζεται ότι, η νέα οδηγία της Ε.Ε. για τις εκπομπές CO2 από βαρέα οχήματα ισχύει για μοντέλα που κατασκευάζονται και ταξινομούνται από το 2019 και μετά. Οι μέσες εκπομπές ρύπων θα μειωθούν κατά 15% από το 2025 και κατά 30% το 2030 (συγκριτικά με τις τιμές του 2019). Αξίζει να τονιστεί, πάντως, πως η λειτουργία οχημάτων βαρέως τύπου επιβαρύνει με 5% τις συνολικές εκπομπές ρύπων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου στην Ε.Ε.

PreviousNext