Τροχοί & TIR

Νέα καμπίνα Globetrotter XXL (+video)

Η Volvo Trucks ανακοίνωσε την έναρξη παραγωγής μιας νέας επιμηκυμένης καμπίνας Globetrotter XXL, η οποία είναι σημαντικά μακρύτερη από την ήδη κορυφαία σε διαστάσεις κι ωφέλιμο όγκο, τρέχουσα γενιά
Κυριακή 09/06/2019 - 08:00
Κοινοποίηση στα Social Media

Η Volvo Trucks ανακοίνωσε την έναρξη παραγωγής μιας νέας επιμηκυμένης καμπίνας Globetrotter XXL, η οποία είναι σημαντικά μακρύτερη από την ήδη κορυφαία σε διαστάσεις κι ωφέλιμο όγκο, τρέχουσα γενιά των XXL και φυσικά από τη γνωστή Globetrotter XL για τη σειρά φορτηγών FH.

Αναφερόμαστε σε μια νέα έκδοση της υπάρχουσας Globetrotter XXL, η οποία με 25 έξτρα εκατοστά σε μήκος προσφέρει 600 λίτρα ωφέλιμου όγκου επιπλέον σε σχέση με την υπάρχουσα σήμερα για την ευρωπαϊκή αγορά Globetrotter ΧXL. Πρακτικά, για τον οδηγό αυτό σημαίνει μεγαλύτερο κρεβάτι, και επιπλέον αποθηκευτικούς χώρους. Η έκπληξη συνίσταται στο ότι, η νέα XXL δεν προορίζεται αποκλειστικά αυτή τη φορά για την αγορά της Αυστραλίας, όπως θα ήταν το αναμενόμενο, αφού εκεί υπάρχει ανάλογη ζήτηση, αλλά και για την Ευρώπη. Είναι, με διαφορά, η πιο μακριά καμπίνα που θα κυκλοφορήσει από κατασκευαστή μαζικής παραγωγής στα μέρη μας, αλλά περιορισμένης χρήσης, καθώς δεν μπορεί να έχει πίσω της επικαθήμενο τύπου mega, γιατί έτσι ο συνδυασμός θα ξεπερνούσε το νόμιμο μήκος των 16,50 μέτρων.

Άνεση και ευεξία

Πολλοί θα αναρωτηθούν πώς βρέθηκε όλος αυτός ο έξτρα χώρος: μηχανικοί και σχεδιαστές «τράβηξαν» το πίσω τοίχωμα 25 εκατοστά, με ύψος και πλάτος να παραμένουν ακριβώς τα ίδια. Αυτό ακούγεται κάπως απλοϊκό, σχεδόν σαν μετατροπή σε συνεργείο της γειτονιάς, αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι. Οι τελευταίες κολώνες (C-pillars) έπρεπε να ανασχεδιαστούν και να ενισχυθούν έτσι ώστε να μην πειραχθεί η στρεπτική ακαμψία της καμπίνας και να ανταποκρίνεται το νέο σχέδιο στις δοκιμές εμπρόσθιας σύγκρουσης που πραγματοποιεί η Volvo, καθώς και στην οδηγία παθητικής ασφάλειας ECE R20-03, η οποία περιλαμβάνει και εξομοίωση ανατροπής. Ταυτόχρονα, η επιβάρυνση σε απόβαρο θα έπρεπε να είναι ελάχιστη. Ο κατασκευαστής επισημαίνει πως, και οι δύο αυτές προϋποθέσεις υπερκαλύπτονται. Αεροδυναμικά, σύμφωνα με τη Volvo δεν αλλάζει τίποτα που να επιβαρύνει το όχημα και η «επέκταση» είναι κατασκευασμένη από γαλβανιζέ ατσάλι. Στα επιμέρους, το κρεβάτι είναι τώρα 13 εκατοστά πιο μακρύ, και 25 ολόκληρα εκατοστά πιο φαρδύ –συνολικά το πλάτος είναι 105 εκατοστά. Το νέο στρώμα είναι κατασκευασμένο με τεχνολογία S-Touch, με μαξιλαράκι με αφρώδες από πολυουρεθάνη σε κάθε ελατήριο, ενώ προαιρετικά, διατίθεται και λειτουργία ανάκλιντρου. Υπάρχει δυνατότητα παραγγελίας και για δεύτερο (πάνω) κρεβάτι. Σε κάθε συρόμενο ντουλάπι κάτω από το κρεβάτι, υπάρχουν τώρα συν 50 λίτρα έξτρα αποθηκευτικού χώρου. Γενικά, υπάρχει αφθονία χώρων ανάπαυσης και δεδομένη είναι η ελευθερία κινήσεων.

Η Volvo Trucks αναφέρει πως η νέα αυτή έκδοση της XXL προσφέρεται για πολυήμερα δρομολόγια, χάρη στην κορυφαία εκμετάλλευση και άνεση που διαθέτει. Επειδή όμως, οι ευρωπαϊκές οδηγίες για τις διαστάσεις των φορτηγών δεν έχουν αλλάξει, υποθέτουμε πως προορίζεται αποκλειστικά για χρήση σε συνδυασμό με μικρού μήκους επικαθήμενα όπως βυτιοφόρα, σιλοφόρα, κοντέινερ και επικαθήμενες ανατροπές. Αντίθετα, αν κάποιος δουλεύει στη διεθνομεταφορά, ή γενικά με επικαθήμενο ψυγείο ή μουσαμά της στάνταρ διάστασης των 13,60 μέτρων, θα πρέπει να «αρκεστεί» στην Globetrotter XL ή στην υπάρχουσα ΧΧL, καθώς με τη νέα αυτή έκδοση της XXL υπάρχει σαφής παραβίαση του συνολικού μήκους. Η υπάρχουσα ΧXL αλλά και όλες οι μεγάλες καμπίνες της αγοράς, είναι ήδη στον «κόφτη» ως προς τις επιτρεπόμενες διαστάσεις –όχι 25 επιπλέον εκατοστά σε μήκος δε χωράνε, αλλά ούτε χιλιοστά. Έστω κι έτσι, πρόκειται για μία πολύ ενδιαφέρουσα νέα είσοδο στην αγορά.

Video URL
PreviousNext