Τροχοί & TIR

Προς συγχώνευση οι όμιλοι Renault και FCA

Την πρότασή τους για μία 50/50 συγχώνευση με το Groupe Renault, απέστειλαν στον γαλλικό όμιλο οι ιθύνοντες της Fiat Chrysler Automobiles N.V. (FCA), σε συνέχεια των επιχειρησιακών συζητήσεων μεταξύ
Δευτέρα 27/05/2019 - 17:55
Κοινοποίηση στα Social Media

Την πρότασή τους για μία 50/50 συγχώνευση με το Groupe Renault, απέστειλαν στον γαλλικό όμιλο οι ιθύνοντες της Fiat Chrysler Automobiles N.V. (FCA), σε συνέχεια των επιχειρησιακών συζητήσεων μεταξύ των δύο εταιρειών για τον εντοπισμό προϊόντων και γεωγραφικών περιοχών όπου θα μπορούσαν να συνεργαστούν.

Σύμφωνα με την πρόταση της FCA, από τη συνεργασία θα μπορούσε να προκύψει η 3η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία του κόσμου, με ετήσιες πωλήσεις της τάξης των 8,7 εκ. οχημάτων. Τονίζεται, μάλιστα στην ανακοίνωση, πως τα οφέλη της προτεινόμενης συναλλαγής δεν εξαρτώνται από το κλείσιμο εργοστασίων, αλλά θα επιτευχθούν μέσω επενδύσεων με μεγαλύτερη κεφαλαιακή απόδοση σε κοινές παγκόσμιες πλατφόρμες οχημάτων, κινητήρες και τεχνολογίες.

Αν οι Γάλλοι αποδεχθούν τη μετασχηματιστική συγχώνευση που προτείνουν Ιταλοί και Αμερικάνοι, θα δημιουργηθεί μια νέα μητρική εταιρεία με έδρα την Ολλανδία, το Δ.Σ. της οποίας θα αποτελείται από 11 μέλη και θα υπάρχει ίση εκπροσώπηση ανάμεσα στην FCA και στο Groupe Renault. Οι μέτοχοι της κάθε εταιρείας θα λάβουν ισοδύναμο μετοχικό κεφάλαιο στη νέα εταιρεία και τα οφέλη που θα προκύψουν θα μοιραστούν κατά 50% στους σημερινούς μετόχους της FCA και κατά 50% στους αντίστοιχους του Groupe Renault.

Σημειώνεται, πως οι εκτιμώμενες ετήσιες συνέργειες θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 5 δισ. ευρώ, ένα ποσό που δεν περιλαμβάνει και τα αντίστοιχα οφέλη που προκύπτουν από τη Συμμαχία Renault-Nissan-Mitsubishi. Μάλιστα, οι ιθύνοντες της FCA φιλοδοξούν να συνεργαστούν και με τους Ιάπωνες εταίρους της Renault, δημιουργώντας προστιθέμενη αξία σε όλα τα μέλη της Συμμαχίας. Αναλυτικότερα, από μια τέτοια πιθανή ευρύτερη συμμαχία, θα μπορούσε να προκύψει η μεγαλύτερη δύναμη στη σύγχρονη αυτοκίνηση, με περισσότερες από 15 εκ. πωλήσεις ετησίως και ισχυρή παρουσία σε όλες τις αγορές του πλανήτη.

PreviousNext