Τροχοί & TIR

RoadStars: η ιστορία του μήνα - Ανδρέας Φωτόπουλος

Η ιστορία αυτού του μήνα έρχεται από τον Πύργο Ηλείας και τον Ανδρέα Φωτόπουλο. Αποτελεί το νεότερο μέλος της οικογένειάς του η οποία δραστηριοποιείται εδώ και δεκαετίες στη μεταφορά οικοδομικών υλι
Σάββατο 01/06/2019 - 11:00
Κοινοποίηση στα Social Media

Η ιστορία αυτού του μήνα έρχεται από τον Πύργο Ηλείας και τον Ανδρέα Φωτόπουλο. Αποτελεί το νεότερο μέλος της οικογένειάς του η οποία δραστηριοποιείται εδώ και δεκαετίες στη μεταφορά οικοδομικών υλικών.

Στην κατοχή της έχει Ι.Χ και Δ.Χ φορτηγά με τα οποία εκτελεί τοπικά δρομολόγια σε όλο το νομό αλλά και πιο μακρινά σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Ο ίδιος δουλεύει όλα τα οχήματά τους αλλά η αδυναμία του όπως δηλώνει είναι το συρόμενο Mercedes–Benz Actros 2540. Καθημερινά γράφει δεκάδες χιλιόμετρα πίσω από το επαγγελματικό τιμόνι, ζώντας ξεχωριστές καταστάσεις, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε όχι και τόσο. Βέβαια, το γεγονός που τον έχει σημαδεύσει, συνέβη το 2007, στις φονικές πυρκαγιές της Πελοποννήσου, όταν κύκλωσε η φωτιά το φορτηγό τους, ένα Μercedes LP 1517. Από θαύμα, όπως αναφέρει ο ίδιος, σώθηκε αυτός και ο πατέρας του, Γiώργος Φωτόπουλος. Η αφήγησή του είναι συγκλονιστική.

Η επιχείρησή μας δραστηριοποιείται στο χώρο της οικοδομής μεταφέροντας οικοδομικά υλικά σε όλη την ευρύτερη περιοχή του Πύργου. Τα τελευταία χρόνια επεκταθήκαμε και στη Δ.Χ μεταφορά, με ένα συρόμενο Actros 2540. Για εμάς τα φορτηγά Mercedes–Benz είναι συνώνυμα της αντοχής και της αξιοπιστίας. Δεν μας έχουν παρουσιάσει φθορές, έχουν βολική καμπίνα και είναι ξεκούραστα στο δρόμο. Ακόμη και στο διαφορικό που τα περισσότερα φορτηγά, κυρίως τριαξονικά, παρουσιάζουν αβαρίες, τα Mercedes δεν έχουν κανένα πρόβλημα.

Η δική μου ενασχόληση με το φορτηγό ξεκίνησε από μικρή ηλικία. Χαρακτηριστικά, σχολιάζω μερικές φορές με τους παιδικούς μου φίλους, πως όταν πήγαινα δημοτικό και με έψαχναν για να παίξουμε ή να κάνουμε βόλτες, δεν με αναζητούσαν σπίτι μου αλλά έρχονταν απευθείας στο φορτηγό. Ακόμη και όταν δεν πήγαινα δρομολόγιο, ως συνοδηγός, καθόμουν στην καμπίνα και την καθάριζα ή νοερά σκεφτόμουν ότι οδηγώ το φορτηγό μας. Ο πατέρας μου, μου έδειξε πώς να χειρίζομαι τα χωματουργικά μας μηχανήματα αλλά και το φορτηγό και μου έδωσε την επιλογή να διαλέξω ποιο από τα δύο θέλω να ακολουθήσω. Τελικά, με κέρδισε το φορτηγό.

Διαβάστε περισσότερα για τον Ανδρέα Φωτόπουλο και άλλες ιστορίες στο

roadstars.mercedes-benz-trucks.com

Η ιστορία που θέλω να σας διηγηθώ και με έχει συγκλονίσει, έρχεται από τις φονικές πυρκαγιές που χτύπησαν πριν από δώδεκα χρόνια το νομό μας. Το καλοκαίρι του 2007 βγήκε μια παραγγελία για τη μεταφορά οικοδομικών υλικών από τον Πύργο προς τα χωριά της Ανδρίτσαινας. Φορτώσαμε με τον πατέρα μου νωρίς το πρωί και ξεκινήσαμε για το βουνό. Πρόκειται για μια δύσκολη, ανηφορική και στενή διαδρομή περίπου 65 χιλιομέτρων η οποία θέλει πολλή προσοχή. Φτάσαμε το μεσημέρι, ξεφορτώσαμε και μετά από λίγο πήραμε τον δρόμο της επιστροφής. Τίποτα βέβαια δεν προμήνυε αυτό που θα ζούσα με τον πατέρα μου. Μια αξέχαστη εμπειρία που με έχει σημαδεύσει όλα αυτά τα χρόνια και πραγματικά ανατριχιάζω όταν την εξιστορώ.

Όπως κατεβαίναμε με κατεύθυνση τον Πύργο ο άνεμος ήταν πολύ δυνατός, αφού θυμάμαι χαρακτηριστικά την ευκολία με την οποία κουνούσε την καμπίνα του φορτηγού και κάποια στιγμή είδαμε το δάσος γύρω μας να καίγεται. Η φωτιά άρχισε να μας κυκλώνει, τόσο από μπροστά όσο από πίσω και τελικά να μην έχουμε κάποιο δρόμο διαφυγής. Προς στιγμήν τα χάσαμε και σταματήσαμε το φορτηγό. Βέβαια, αν κατεβαίναμε από αυτό ήταν βέβαιο ότι θα καιγόμασταν ζωντανοί, μόλις θα απομακρυνόμασταν πεζοί. Η λαμαρίνα του φορτηγού άρχισε να ζεσταίνεται και μαζί με αυτήν και εμείς στο εσωτερικό της. Το ρεζερβουάρ καυσίμου ήταν σιδερένιο και έτσι δεν επρόκειτο να αρπάξει φωτιά. Πήραμε λοιπόν την απόφαση με τον πατέρα μου να συνεχίσουμε προς τα εμπρός και να κάναμε ό,τι ήταν δυνατό να απομακρυνθούμε από τη φωτιά. Τελικά τα καταφέραμε και σε αυτό, εκτός από εμάς τους ίδιους που δεν χάσαμε την ψυχραιμία μας, σημαντική ήταν η συμβολή του φορτηγού μας το οποίο ήταν κατασκευασμένο από ανθεκτική λαμαρίνα και άντεξε σε τόσο υψηλή θερμοκρασία.

Ευχαριστούμε που ανταποκριθήκατε τόσο άμεσα και αυτόν το μήνα. Μας στείλατε πραγματικά ενδιαφέρουσες ιστορίες. Στείλτε κι εσείς τη δική σας εμπειρία στο info@troxoikaitir.gr και θα δημοσιευθεί στο περιοδικό TΡOXOI & TIR και στο RoadStars της Mercedes-Benz, την παγκόσμια ηλεκτρονική πλατφόρμα που ενώνει όλους τους οδηγούς φορτηγών σε μία κοινότητα.

PreviousNext