Τροχοί & TIR

Έλεγχος πίεσης ελαστικών από τη BPW

Κατά επτακόσια (700) ευρώ ετησίως υπόσχεται πως θα μειώσει τα κόστη ενός τριαξονικού φορτηγού που διανύει το χρόνο 120.000 χλμ., το νέο σύστημα ελέγχου πίεσης ελαστικών της BPW, που ονομάζεται «AirS
Τετάρτη 19/06/2019 - 11:00
Κοινοποίηση στα Social Media

Κατά επτακόσια (700) ευρώ ετησίως υπόσχεται πως θα μειώσει τα κόστη ενός τριαξονικού φορτηγού που διανύει το χρόνο 120.000 χλμ., το νέο σύστημα ελέγχου πίεσης ελαστικών της BPW, που ονομάζεται «AirSave» και το οποίο θα λανσαριστεί εμπορικά το Νοέμβριο του τρέχοντος έτους.

Το παραπάνω σημαίνει πως η απόσβεση του συστήματος της BPW πραγματοποιείται ήδη από τον πρώτο χρόνο εγκατάστασής του και πως το όφελος προκύπτει από την ετήσια εξοικονόμηση 250 λίτρων καυσίμου, αλλά και από τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των ελαστικών, χάρη στη διόρθωση της λανθασμένης (κατά 10%) πίεσης των ελαστικών.

Επιπλέον, εκτός από οικονομικά υπάρχουν και περιβαλλοντικά οφέλη, καθώς οι εκπομπές CO2 του φορτηγού μειώνονται κατά 655 κιλά το χρόνο. Την ίδια στιγμή προάγεται και η οδική ασφάλεια, μιας και μειώνονται τα θραύσματα ελαστικών στους αυτοκινητόδρομους και παράλληλα βελτιώνεται η οδική συμπεριφορά των φορτηγών τα οποία έχουν την ενδεδειγμένη πίεση στα ελαστικά τους. Τα παραπάνω οφέλη, μάλιστα, δεν περιλαμβάνουν την αποφυγή του κόστους διαταραχής του μεταφορικού έργου, που προκύπτει από ένα σκασμένο ελαστικό.

Σημειώνεται πως, το AirSave δεν απαιτεί συντήρηση για τρία χρόνια και διατηρεί πάντα τη σωστή πίεση των ελαστικών, ενώ ακόμα και αν το ελαστικό είναι κατεστραμμένο, βελτιώνει τις ιδιότητες λειτουργίας έκτακτης ανάγκης που διαθέτει. Το AirSave χρησιμοποιεί το κύκλωμα αέρα του επικαθήμενου και μια πλήρως αυτόματη ενισχυτική αντλία. Ο αέρας οδηγείται μέσω του άξονα στον τροχό και από εκεί στη βαλβίδα του ελαστικού, με το AirSave να είναι σε θέση να ανιχνεύσει απώλεια πίεσης μόλις 0,2 bar.

Επιπλέον, η BPW προσφέρει την προαιρετική σύνδεση με την τηλεματική πύλη «cargofleet3», η οποία προειδοποιεί τον υπεύθυνο στόλου σε περίπτωση απώλειας πίεσης. Ο οδηγός λαμβάνει, επίσης, μια προειδοποίηση στο «έξυπνο» κινητό του, μέσω της σχετικής εφαρμογής της cargofleet.

Αξίζει να τονιστεί πως σύμφωνα με βρετανική έρευνα, το 82% των περιπτώσεων που αφορούσαν ένα σκασμένο ελαστικό θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν τα ελαστικά είχαν τη σωστή πίεση, γεγονός που από μόνο του αποδεικνύει τη χρησιμότητα των συστημάτων ελέγχου, όπως αυτό της BPW.

Στο ίδιο τεύχος #374

PreviousNext