Η περισυλλογή και μεταφορά ελιάς αποτελεί μια σημαντική δραστηριότητα για ένα μεγάλο αριθμό Ι. Χ και Δ. Χ φορτηγών σε πολλές περιοχές της χώρας μας. Από τη Χαλκιδική μέχρι την Κρήτη και από την Εύβοια μέχρι το Μεσολόγγι για μια χρονική περίοδο τριών περίπου μηνών, επικαθήμενα και συρόμενα μεταφέρουν τις ελιές από το χωράφι στα ελαιοτριβεία ή στα συσκευαστήρια και εν συνεχεία στα καταστήματα.

Ένα άλλο μεγάλο ποσοστό της ελιάς φεύγει στις αγορές του εξωτερικού, είτε οδικώς με φορτηγά (Ευρώπη, Βαλκάνια, Ρωσία), είτε με κοντέινερ σε ακόμη πιο μακρινούς προορισμούς (Κίνα, Αμερική). Το εργοστάσιο Dimitra A.E της οικογένειας Παρπαρά με έδρα το Κιλκίς ειδικεύεται στην παραγωγή ελιάς την οποία εμπορεύεται στο σύνολό της στις αγορές του εξωτερικού (κατά 97%). Τη μεταφορά αναλαμβάνουν τα συρόμενα φορτηγά της εταιρείας καθώς και συνεργαζόμενα Δ. Χ. Σε μια από αυτές τις μεταφορές, από το Κιλκίς στη Βόρεια Εύβοια, στις εγκαταστάσεις της Dunos Fruits (Δημήτρης Τσούτσικας) ο συντάκτης μας Παύλος Μαυρομύτης συνταξιδεύει με το συρόμενο Scania R και τον Χρόνη Παρπαρά καταγράφοντας το οδικό δίκτυο, το εξοδολόγιο της διαδρομής, τις δυσκολίες καθώς και χρήσιμες πληροφορίες για οδηγούς που προγραμματίζουν δρομολόγια στην περιοχή.

Από το 1970 η εταιρεία ασχολείται με την παραγωγή παραδοσιακών προϊόντων όπως είναι τα τουρσιά και οι ελιές. Στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της Dimitra Α.Ε. των 20.000 τ.μ πραγματοποιούνται συστηματικά επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό και έρευνα. Η εταιρεία επανδρώνεται από μια ικανή και έμπειρη ομάδα ανθρώπων, είναι πιστοποιημένη κατά ISO22.000 και μετράει εμπειρία 50 χρόνων στο χώρο. Πρόκειται για μια πρότυπη μονάδα τυποποίησης και κονσερβοποιίας με πλούσια γκάμα προϊόντων που συνεχώς εξελίσσεται. Η εταιρεία έχει αναπτύξει έντονη διεθνή δραστηριότητα εξάγοντας τα προϊόντα της στις πιο απαιτητικές αγορές του εξωτερικού, κάνοντας το όνομά της συνώνυμο της ποιότητας. Ετησίως, ανάλογα με τη σεζόν, διακινεί 1.000.000 κιλά ελιές.

Διαβάστε το δρομολόγιο του Scania στο τεύχος Φεβρουαρίου (382) του περιοδικού ΤΡΟΧΟΙ & TIR που κυκλοφορεί στα περίπτερα Ελλάδας και Κύπρου.