Τροχοί & TIR

ΕΡΕΥΝΑ: Επόμενης γενιάς ασύρματες τεχνολογίες στα logistics

Το 60% των συμμετεχόντων στην πρόσφατη έρευνα «Next-Generation Wireless in Logistics» της DHL, θεωρούν ανεπαρκείς τις δυνατότητες παρακολούθησης της εφοδιαστικής αλυσίδας που τους προσδίδουν οι υφισ
από Παναγιώτης Εμμανουήλ | Κυριακή 19/07/2020 - 08:00
Κοινοποίηση στα Social Media

Το 60% των συμμετεχόντων στην πρόσφατη έρευνα «Next-Generation Wireless in Logistics» της DHL, θεωρούν ανεπαρκείς τις δυνατότητες παρακολούθησης της εφοδιαστικής αλυσίδας που τους προσδίδουν οι υφιστάμενες τεχνολογίες.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα -στην οποία συμμετείχαν 800 ηγετικά στελέχη του κλάδου- το 75% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι σκοπεύουν να εφαρμόσουν τουλάχιστον μία ασύρματη τεχνολογία επόμενης γενιάς στο εγγύς μέλλον, προκειμένου να βελτιώσουν την ορατότητα όλων των διαδικασιών logistics.

Η έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η DHL προσφέρει μια ολοκληρωμένη ματιά στην εξέλιξη των ασύρματων δικτύων και στο μέλλον του Διαδικτύου των Πραγμάτων (IoT) στη βιομηχανία logistics. Οι τρεις βασικές προκλήσεις σύμφωνα με τους συμμετέχοντες σε αυτή, είναι η επίτευξη πραγματικής ορατότητας από άκρο σε άκρο, η έλλειψη μιας κεντρικής πλατφόρμας για την προώθηση πρωτοβουλιών IoT, καθώς και η κατακερματισμένη συλλογή δεδομένων από ετερογενείς εφοδιαστικές αλυσίδες.

Οι τρεις κορυφαίες προτεραιότητες που προσδιορίστηκαν για τη διαμόρφωση των στρατηγικών ορατότητας, είναι η παρακολούθηση της μεταφοράς από την αρχή έως το τέλος, η συνεχής ενημέρωση για την κατάσταση των αποθεμάτων και η εφαρμογή αναλυτικών στοιχείων δεδομένων στην όλη διαδικασία.

Παγκόσμια συνδεσιμότητα ανά πάσα στιγμή

Ποιες είναι όμως αυτές οι τεχνολογίες ασύρματων επικοινωνιών, που υπόσχονται να μεταμορφώσουν -μεταξύ άλλων- και τα logistics; Οι εξελίξεις γύρω από τα 5G δίκτυα δεδομένων κινητής τηλεφωνίας που αναπτύσσονται σε πολλές χώρες, είναι λίγο έως πολύ γνωστές. Υπενθυμίζεται, πως η 5G τεχνολογία υπόσχεται μια σειρά από οφέλη για τους τελικούς χρήστες, τις επιχειρήσεις και τους φορείς εκμετάλλευσης συστημάτων τηλεπικοινωνιών, συμπεριλαμβανομένων υψηλότερων ταχυτήτων, μεγαλύτερης χωρητικότητας και προσαρμοσμένων υπηρεσιών για μια νέα γενιά έξυπνων συνδεδεμένων συσκευών.

Πέρα από το 5G, η πρόοδος σε ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών τεχνολογιών ασύρματης επικοινωνίας, δημιουργεί τώρα νέες προοπτικές στα logistics για τη βελτίωση της ορατότητας, την ενίσχυση της λειτουργικής απόδοσης και την επιτάχυνση του αυτοματισμού. Οι γνωστές τεχνολογίες όπως το WiFi και το Bluetooth, και οι λιγότερο γνωστές τεχνολογίες όπως τα δίκτυα χαμηλής ισχύος LPWAN (Low Power Wide Area Networks) και οι χαμηλού ύψους δορυφόροι LEO (Low Earth Orbit), έχουν βελτιωθεί και είναι έτοιμες για βιομηχανική χρήση.

«Η ψηφιακή επανάσταση αλλάζει τώρα γρήγορα και τη βαριά βιομηχανία, από αυτοκινητοβιομηχανίες και κατασκευαστικές εταιρείες, έως παρόχους υγειονομικής περίθαλψης. Ο δικός μας τομέας, τα logistics, θα είναι τόσο ένας από τους μεγάλους ωφελημένους της ψηφιακής επανάστασης που θα επιφέρει το IoT, όσο και ένας από τους φορείς που θα επιτρέψουν το παραπάνω να γίνει πραγματικότητα. Παρόλο που ορισμένα τμήματα της βιομηχανίας των logistics είναι ήδη έξυπνα και συνδεδεμένα, οι επόμενης γενιάς ασύρματες τεχνολογίες θα καθιερώσουν το Διαδίκτυο των Πραγμάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα», δήλωσε σχετικά ο Αντιπρόεδρος Καινοτομίας και Έρευνας Τάσεων της DHL Customer Solutions & Innovation, Markus Kückelhaus.

Οι νέες δυνατότητες στα logistics

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα συμπεράσματα της έκθεσης της DHL, σε ένα μέλλον όπου όλοι και όλα θα είναι online παντού, τρία βασικά οφέλη θα υπάρξουν στη βιομηχανία των logistics:

  1. Συνολική Ορατότητα: Κάθε αποστολή, περιουσιακό στοιχείο εφοδιαστικής, υποδομή και εγκατάσταση, θα είναι συνδεδεμένα χάρη στα ευρέως διαθέσιμα δίκτυα και τους όλο και πιο φθηνούς αισθητήρες υψηλής απόδοσης. Αυτό θα επιτρέψει τον πολύ αποδοτικό αυτοματισμό, τη βελτίωση των διαδικασιών, την ταχύτερη και πιο διαφανή ανάλυση των συμβάντων και -τελικά- την καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών τόσο για τους πελάτες B2B όσο και για τους B2C.

  2. Αυτονομία Ευρείας Κλίμακας: Όλα τα αυτόνομα οχήματα, είτε πρόκειται για ρομπότ αποθηκών είτε για επαγγελματικά οχήματα κινούμενα σε δημόσιους δρόμους, θα βασίζονται σε εξαιρετικά γρήγορη, αξιόπιστη ασύρματη επικοινωνία για να λειτουργήσουν αποτελεσματικά και με ασφάλεια. συνολικά, οι ασύρματες τεχνολογίες επόμενης γενιάς θα είναι ένας βασικός παράγοντας διεύρυνσης της χρήσης των αυτόνομων οχημάτων στα logistics.

  3. Τελειοποίηση Προβλέψεων: Ο όγκος, η ταχύτητα και η ποικιλία των δεδομένων που συλλέγουμε online, θα τριπλασιάσουν τα μεγάλα δεδομένα (big data) που δημιουργούνται ήδη από σήμερα. Η συνεχιζόμενη πρόοδος των συστημάτων μηχανικής εκμάθησης (machine learning) και της Τεχνητής Νοημοσύνης, σε συνδυασμό με τις εξαιρετικά χαμηλές καθυστερήσεις στα ασύρματα συστήματα επόμενης γενιάς, θα επιτρέψει στις προβλέψεις για το χρονοδιάγραμμα παράδοσης και τη δρομολόγηση, να μην περιορίζονται από πιθανές καθυστερήσεις και την ασταθή απόδοση των ασύρματων δικτύων.

«Η συνδεσιμότητα μεγάλης κλίμακας είναι μια εξαιρετική ιστορία τεχνολογικής και κοινωνικής επιτυχίας. Παρόλο που το IoT δεν είναι νέο στα logistics, με 20 δισεκατομμύρια συνδεδεμένες συσκευές να χρησιμοποιούνται ήδη σε παγκόσμιο επίπεδο, αυτή η ιστορία μόλις ξεκίνησε. Μια πληθώρα τεχνολογιών εξελίσσονται ταυτόχρονα με ταχείς ρυθμούς και διαδίδονται ευρέως, καθώς πλέον είναι οικονομικά αποδοτικές», τόνισε ο Ανώτερος Αντιπρόεδρος της DHL, Matthias Heutger.

PreviousNext