Τροχοί & TIR

Το δίκτυο 5G υποστηρίζει τα αυτόνομα (+VIDEO)

Ολοκληρώθηκαν πρόσφατα οι δοκιμές ενός αυτόνομου, ηλεκτρικού mini-bus στη Στοκχόλμη, ο χειρισμός και η εποπτεία του οποίου, κατέστησαν δυνατές χάρη στην τεχνολογία 5G. Υπεύθυνη για το εγχείρημα ήταν
Παρασκευή 25/12/2020 - 08:00
Κοινοποίηση στα Social Media

Ολοκληρώθηκαν πρόσφατα οι δοκιμές ενός αυτόνομου, ηλεκτρικού mini-bus στη Στοκχόλμη, ο χειρισμός και η εποπτεία του οποίου, κατέστησαν δυνατές χάρη στην τεχνολογία 5G.

Υπεύθυνη για το εγχείρημα ήταν η γνωστή εταιρεία δημόσιων μεταφορών Keolis, ενώ ενεπλάκησαν ακόμα οι εταιρείες Urban ICT Arena, Telia, Ericsson, Intel και Tengineering, με την τελευταία να παρέχει και το επταθέσιο αυτόνομο όχημα των δοκιμών. Οι δοκιμές διήρκησαν 15 ημέρες και πραγματοποιήθηκαν στη δημοφιλή τουριστική περιοχή Royal Djurgarden της σουηδικής πρωτεύουσας. Το αυτόνομο όχημα κινείτο με ταχύτητα 18 χλμ./ώρα και ακολουθούσε μια διαδρομή μήκους 1,6 χλμ., συνδέοντας τις καθημερινές και για 4 ώρες ημερησίως, μερικά από τα μεγαλύτερα μουσεία της πόλης. Σημειώνεται, πως για λόγους ασφαλείας, ένας οδηγός βρισκόταν συνεχώς εντός του οχήματος.

Στόχος του πιλοτικού εγχειρήματος ήταν να διερευνηθεί το πώς ένα σύστημα με οχήματα συνδεδεμένα με 5G -τα οποία παρακολουθούνται από έναν πύργο ελέγχου- μπορεί να διευκολύνει την ασφαλή εισαγωγή αυτόνομων ηλεκτρικών λεωφορείων, που κινούνται σε πιο πολύπλοκες και απαιτητικές αστικές περιοχές.

Τα οφέλη ενός τέτοιου συστήματος περιλαμβάνουν τον βελτιωμένο σχεδιασμό διαδρομών και τις καλύτερες ροές κυκλοφορίας, το μειωμένο λειτουργικό κόστος, τη χαμηλότερη ρύπανση, όπως και μια συνολικά πιο αξιόπιστη μορφή δημόσιων συγκοινωνιών για το κοινό. Επιπλέον, τα μοναδικά τεχνικά χαρακτηριστικά του δικτύου 5G -συμπεριλαμβανομένων των εξαιρετικά υψηλών ταχυτήτων δεδομένων σε συνδυασμό με τον χαμηλό λανθάνοντα χρόνο- σημαίνει ότι τα συνδεδεμένα λεωφορεία μπορούν να ανταποκριθούν σε πραγματικό χρόνο, σε εντολές που δίνονται από τον κεντρικό πύργο ελέγχου. Αυτό αποτελεί προϋπόθεση για τον ασφαλή τηλεχειρισμό των οχημάτων και συνιστά ένα σημαντικό βήμα για την απομάκρυνση του οδηγού από το λεωφορείο και τη μετακίνησή του στον πύργο ελέγχου.

Δείτε περισσότερα στο παρακάτω βίντεο:

Video URL
PreviousNext