Τροχοί & TIR

Νέα Ford Transit Active και Trail: Στη δουλειά με στιλ

Η Ford παρουσίασε πρόσφατα τις νέες εκδόσεις Trail και Active για τη γκάμα των Transit, και είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τα καινούργια μοντέλα σε ειδικά επιλεγμένες διαδρομές στα περίχωρα του
από Βασίλης Δαραμούσκας | Παρασκευή 01/01/2021 - 01:00
Κοινοποίηση στα Social Media
Η εξωτερική σχεδίαση των νέων Transit Custom Active αποτελεί μία επιτυχημένη μεταφορά και προσαρμογή του ντιζάιν των επιβατικών μοντέλων με το αντίστοιχο πακέτο
Η εξωτερική σχεδίαση των νέων Transit Custom Active αποτελεί μία επιτυχημένη μεταφορά και προσαρμογή του ντιζάιν των επιβατικών μοντέλων με το αντίστοιχο πακέτο

Η Ford παρουσίασε πρόσφατα τις νέες εκδόσεις Trail και Active για τη γκάμα των Transit, και είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τα καινούργια μοντέλα σε ειδικά επιλεγμένες διαδρομές στα περίχωρα του Μονάχου. Η Ford «διαφεντεύει» την ευρωπαϊκή και ελληνική αγορά ελαφρών επαγγελματικών εδώ και πέντε χρόνια, και λανσάρει πλέον μοντέλα τα οποία δημιουργούν αδιάλειπτα νέες κατηγορίες, καλύπτοντας και τις πλέον ασυνήθιστες ανάγκες των επαγγελματιών.

Ποιος θα φαντάζονταν ότι, υπάρχει χώρος και αγοραστικό κοινό για μεσαία και μεγάλα van με SUV παρουσιαστικό; Κοινά στοιχεία λοιπόν, σε όλα τα Active και Trail είναι το ξεχωριστό ντιζάιν με σαφείς αναφορές στις εκτός δρόμου δυνατότητες των οχημάτων, και τον «άθραυστο» χαρακτήρα κατασκευών όπως το μοναδικό Ranger Raptor. Πέρα από τις αισθητικές πινελιές, υπάρχουν και ουσιαστικές προσθήκες στη γραμμή μετάδοσης κίνησης, που αυξάνουν τη δυνατότητα χρήσης σε δύσβατα εδάφη, παραπέμποντας σε (τρόπον τινά) SUV ή ακόμη και σε αμιγώς 4x4 για επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Από τα έντονα στυλιζαρισμένα Transit Custom και Custom Tourneo Active με το πολυτελές σαλόνι και τη δυνατότητα τοποθέτησης (έξτρα) μηχανικού διαφορικού, μέχρι το μεγάλο Transit Trail AWD με τη μετάδοση της κίνησης σε όλους τους τροχούς, ή με μηχανικό διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης (mLSD), για τα προσθιοκίνητα Transit και Transit Custom Trail, φαίνεται πως εδώ υπάρχει κάτι για τον καθένα.

Transit Custom Active:

Μεσαίο van με αισθητική οχήματος ελεύθερου χρόνου

Οι εκδόσεις Active του Transit Custom και του Tourneo Custom, έχουν εξελιχθεί σύμφωνα με τη Ford για να υποστηρίζουν τον τρόπο ζωής πολλαπλών δραστηριοτήτων ιδιωτών και επαγγελματιών πελατών με πρόσθετη επένδυση αμαξώματος και την (προαιρετικός εξοπλισμός) επιλογή mLSD για έξτρα πρόσφυση σε σαθρές, ολισθηρές ή λασπώδεις επιφάνειες.

Τα Active μοντέλα είναι τα νέα Transit και Tourneo Custom Active τα οποία εστιάζουν σε μία στυλιζαρισμένη, α λα SUV, εμφάνιση και βελτιωμένη πρακτικότητα με μοναδικά χαρακτηριστικά σχεδίασης. Για όσους αναρωτιούνται, η ονομασία Active δεν είναι νέα για τη Ford: προέρχεται από τα επίσης νέα (επιβατικής έμπνευσης) Active και τα van επιχειρούν να προσποριστούν θα λέγαμε, τα οφέλη από τη δημοφιλία των επιβατικών οχημάτων Ford Fiesta Active και Focus Active.

Τα μοντέλα Active διακρίνονται από τις off road στυλιστικές αναφορές, όπως: n Μοναδικές ζάντες αλουμινίου 17 ιντσών

  • Ποιοτικές επενδύσεις στα καθίσματα

  • Πρόσθετη επένδυση στους θόλους των τροχών, τις πλευρές του αμαξώματος, τον πίσω προφυλακτήρα και τα καλύμματα καθρεπτών

  • Ράγες οροφής (στάνταρ εξοπλισμός)

Όλα τα παραπάνω συνιστούν μία συνεχή υπενθύμιση της μοναδικότητας των μοντέλων, που συμπληρώνονται από μεγάλα αυτοκόλλητα στο πίσω μέρος και σήματα σε κάθε «φτερό». Από κοντά, όλες οι αισθητικές επεμβάσεις δείχνουν άρτια ενσωματωμένες στο γνώριμο μοντέλο, και ξεχωρίζουν οι κυψελοειδείς γρίλιες στη μάσκα.

Το εσωτερικό του Transit Custom Active παραμένει ένα από τα πλέον ευχάριστα και καλοφινιρισμένα της αγοράς, με κύρια διαφοροποίηση το γεγονός ότι, για την περίσταση, τα καθίσματα διακρίνονται από μία καλόγουστη επένδυση μισό δέρμα-μισό ύφασμα, η οποία είναι και το κύριο στοιχείο σε σχέση με την υπόλοιπη γκάμα. Υπάρχουν και μπλε ενθέσεις στον πίνακα οργάνων –αποκλειστικά για το Tourneo Custom Active.

Τα μοντέλα Active δεν διαθέτουν αυξημένη απόσταση από το έδαφος, και ο μόνος τρόπος για να επιχειρήσεις να κάνεις το κάτι παραπάνω σε επιφάνειες με μειωμένο συντελεστή πρόσφυσης είναι να παραγγείλεις το (έξτρα) μηχανικό διαφορικό για τον εμπρός άξονα. Όσοι πελάτες λοιπόν επιθυμούν να συνδυάσουν το φαίνεσθαι με την ουσία, μπορούν να παραγγείλουν τα Transit Custom Active και Tourneo Custom Active με το διαφορικό mLSD της γνωστής Quaife που προμηθεύει πλήθος σπορ κατασκευών με τα προϊόντα της. Αυτό απλά κατευθύνει τη ροπή στον τροχό με τη μεγαλύτερη πρόσφυση.

Προφανώς δεν παρέχει τις δυνατότητες πραγματικής τετρακίνησης, αλλά είναι ικανό να σε βγάλει από δύσκολες καταστάσεις, όπως βρεγμένο γρασίδι, χιόνι κ.ά. Ο πιο απλός τρόπος για να δοκιμάσουμε τη λειτουργία του ήταν να κάνουμε εκκίνηση με το πεντάλ του γκαζιού στο δάπεδο και τον ένα τροχό σε στεγνή άσφαλτο και τον άλλο σε βρεγμένο πεζούλι. Η συμπεριφορά του εμπρός άξονα είναι σε τέτοιες καταστάσεις η καλύτερη που έχουμε δει, με απουσία οποιασδήποτε άγαρμπης αντίδρασης ή «ψαρέματος». Στα υπόλοιπα, το Transit Custom Active δεν διαφέρει από τα πιο ταπεινά μοντέλα της γκάμας. Μόνος περιορισμός για κάποιους, το γεγονός ότι, το μηχανικό διαφορικό δεν μπορεί να συνδυαστεί με το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων, παρά μόνο με το μηχανικό εξάρι.

Στο δια ταύτα, όλα είναι θέμα προτεραιοτήτων. Τα Active τοποθετούνται τιμολογιακά προς το άνω άκρο της γκάμας των Transit Custom, είναι μάλιστα ένα κλικ πιο ακριβά και από τα αντίστοιχα Trail –αυτό έχει να κάνει με το ότι διατίθενται με το επίπεδο εξοπλισμού Limited, κι όχι με το Trend όπως τα Trail. Αν αξίζει η παραπάνω επένδυση επαφίεται στον πελάτη, καθώς δύσκολα θα βρεθεί κάποιος που να μην καλύπτεται από ένα «απλό» Transit Custom. Ο πειρασμός πάντως είναι μεγάλος: η οπτική αναβάθμιση που παίρνεις μπόνους με την αγορά ενός Active, αν συνδυαστεί με το μηχανικό διαφορικό, προσφέρει το πιθανότατα πιο ολοκληρωμένο μεσαίο van της αγοράς. Συνολικά, η Ford προσφέρει με τα Active ένα πακέτο πλούσιου εξοπλισμού που συνδυάζει την ουσία με το περιπετειώδες θεαθήναι των Ford Active, και οι επαγγελματίες με αυξημένες απαιτήσεις δύσκολα θα προσπεράσουν το νέο Ford.

Trail για όταν τελειώνει η άσφαλτος

Τα νέα Ford Transit Trail και Transit Custom Trail χαρακτηρίζονται από έξυπνες λεπτομέρειες στο ντιζάιν του αμαξώματος και σημαντικά αυξημένες εκτός δρόμου δυνατότητες. Οι εκδόσεις Trail ξεχωρίζουν άμεσα οπτικά, καθώς διαθέτουν πρόσθετη μαύρη πλαστική επένδυση γύρω από τους μπροστινούς και πίσω προφυλακτήρες και περιμετρικά χαμηλά στο μαρσπιέ και τα πλαϊνά πάνελ, αλλά είναι η υπερμεγέθης γραμματοσειρά που χρησιμοποιείται για το μαύρο ματ λογότυπο «F O R D» στην επίσης ματ μάσκα, που έλκει το βλέμμα και παραπέμπει ευθέως στα φοβερά και τρομερά εκτός δρόμου Raptor και τα αμερικανικά F-150. Το μυώδες παρουσιαστικό συμπληρώνεται από τους ειδικής σχεδίασης τροχούς 16 ιντσών και τα σηματάκια «Trail» στις μπροστινές πόρτες. Το Transit Custom μπορεί επίσης να εξοπλιστεί με ράγες οροφής για πρόσθετη ευελιξία φόρτωσης και χρήσης.

Η ουσία των μοντέλων Trail βρίσκεται στις προσφερόμενες επιλογές ως προς τη γραμμή μετάδοσης κίνησης, οι οποίες προσφέρουν άρδην βελτιωμένη πρόσφυση σε δύσκολες συνθήκες. Τα προσθιοκίνητα Transit και Transit Custom Trail είναι (στάνταρ εξοπλισμός) εφοδιασμένα με διαφορικό mLSD και το Transit Trail είναι διαθέσιμο επίσης και με το Intelligent All-WheelDrive με μετάδοση της κίνησης σε όλους τους τροχούς για τους επαγγελματίες που δουλεύουν σε ακόμη πιο απαιτητικά τερέν. Το συγκεκριμένο διαφορικό αναπτύχθηκε όπως αναφέραμε, σε συνεργασία με τους μηχανικούς της φημισμένης Quaife, και όπου διαγνωστεί ολίσθηση, μεταφέρει αυτόματα τη ροπή στον τροχό με τη μεγαλύτερη πρόσφυση, επιτρέποντας στα Transit Trail και Transit Custom Trail να αντιμετωπίσουν πιο άνετα τους μη ασφαλτοστρωμένους δρόμους, και να υπερβούν με ασφάλεια εκτός δρόμου δοκιμασίες.

Το ESP των εκδόσεων Trail έχει επίσης βαθμονομηθεί εκ νέου για να δουλεύει πιο αρμονικά με το mLSD. Σε όσους οι λέξεις Quaife και mLSD δεν είναι άγνωστες, να σημειωθεί ότι, πρόκειται για την ίδια ακριβώς τεχνολογία που έχει προηγουμένως χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση των χαρακτηριστικών πρόσφυσης και βελτίωσης της οδικής συμπεριφοράς των σπέσιαλ μοντέλων Ford Performance, συμπεριλαμβανομένων των Focus RS, Fiesta ST και Focus ST και δεν επηρεάζει τις εκπομπές CO2 ή την αποδοτικότητα καυσίμου.

Το Intelligent All-Wheel Drive το οποίο μπορεί να παραγγελθεί για το Transit Trail, επεμβαίνει στην κατανομή της κίνησης του (κανονικά) πισωκίνητου μοντέλου, στέλνοντας έως και 50% της ροπής στον μπροστινό άξονα με βάση τη διαθέσιμη πρόσφυση αντιδρώντας στις μεταβαλλόμενες επιφάνειες του δρόμου και στον τρόπο οδήγησης. Να σημειωθεί ότι, σε κανονικές συνθήκες, η κατανομή δεν είναι 0-100, αλλά 5-95 όπως μας είπαν οι μηχανικοί, καθώς έτσι εξαλείφονται κάποιες υπερστροφικές τάσεις που παρατηρήθηκαν στη διάρκεια της εξέλιξης του μοντέλου. Από εκεί και πέρα, ο οδηγός μπορεί να επιλέξει κάποια από τις λειτουργίες Slippery και Mud / Rut Selectable Drive, μέσω ενός διακόπτη στο ταμπλό. Αυτές είναι σχεδιασμένες ώστε να προσαρμόζεται το «στήσιμο» του αυτοκινήτου σε ποικίλα σενάρια οδήγησης και συνθηκών οδοστρώματος. Σημαντική ως προς την πλήρη εκμετάλλευση του εκτός δρόμου δυναμικού της κατασκευής είναι η δυνατότητα «κλειδώματος» για μόνιμη, ισόποση κατανομή της κίνησης 50:50 μεταξύ εμπρός και πίσω άξονα, μέσω της λειτουργίας AWD Lock. Το σύστημα AWD δε μειώνει το ωφέλιμο φορτίο του Transit ούτε επηρεάζει τις εξωτερικές του διαστάσεις, οι οποίες παραμένουν ακριβώς οι ίδιες σε σχέση με τα αμιγώς πισωκίνητα μοντέλα.

Η διαδρομή που είχε επιλεχθεί για το νέο Trail περιελάμβανε κίνηση σε δασική περιοχή όπου ο «δρόμος» είχε κάποια βαθιά αυλάκια χωρίς πραγματική χάραξη. Σε παχιά λάσπη το Trail κινήθηκε με χαρακτηριστική άνεση με μόνη έγνοια του οδηγού τη σωστή δοσολογία στο γκάζι και την αποφυγή του μαγκώματος του τιμονιού υπό γωνία. Στο συγκεκριμένο τερέν μόνο με τετρακίνητο pick-up θα επιχειρούσες να περάσεις αν δεν σου έλεγαν ότι, και το μεγάλο van θα τα καταφέρει. Σίγουρα δεν είναι Raptor, αλλά για τη μεταφορική χρήση για την οποία προορίζεται, κάνει πολλά παραπάνω απ’ όσα του αναλογούν. Με ελαστικά μικτής χρήσης, το Transit δεν κόλλησε πουθενά, ενώ το γεγονός ότι, δεν υπάρχει σύστημα συγκράτησης σε κατωφέρειες δεν μας απασχόλησε σε κανένα σημείο της διαδρομής. Ο έλεγχος των διαφορικών είναι πλήρως ηλεκτρονικός, οπότε δεν μπορείς να παρέμβεις –ουσιαστικά, η πρώτη ταχύτητα στο κιβώτιο λειτουργεί ως κοντή σχέση. Αυτό που επίσης μας άρεσε στο νέο Transit Trail είναι το νέο σκληροτράχηλο λουκ που δένει άψογα με τη μετάδοση της κίνησης σε όλους τους τροχούς.

Η μελέτη και η δουλειά που έχει γίνει στα νέα Transit φαίνεται κι από τον αναβαθμισμένο διάκοσμο στο εσωτερικό, ο οποίος όχι μόνο ακολουθεί το αισθητικό μοτίβο του αμαξώματος, αλλά είναι και ιδιαίτερα πολυτελής. Οι φουλ δερμάτινες επενδύσεις των καθισμάτων είναι τμήμα του στάνταρ εξοπλισμού, και πέρα από το να δείχνουν όμορφες, κάνουν και τον καθαρισμό του εσωτερικού σημαντικά πιο εύκολο. Για το παρμπρίζ υπάρχει σύστημα ταχείας θέρμανσης ώστε να ξεπαγώνει γρήγορα όταν είναι καλυμμένο από πάγο, ενώ αυτόματη αναδίπλωση εξωτερικών καθρεπτών, αυτόματος φωτισμός και κλιματισμός είναι επίσης τμήμα του βασικού εξοπλισμού.

Ως προς το δια ταύτα, σαφώς και τα μοντέλα Trail –ειδικά το μεγάλο Transit– απαιτούν μία σημαντικά μεγαλύτερη επένδυση σε σχέση με τα υπόλοιπες εκδόσεις της σειράς, και οι πελάτες πρέπει να αναλογιστούν τη μεταφορική εφαρμογή. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι, το μεγάλο, Transit Trail AWD έχει πρόσθετη επιβάρυνση σε σχέση με το «σκέτο» AWD το οποίο είναι το ακριβότερο van που κατασκευάζει η Ford. Έτσι κι αλλιώς, απευθύνεται σε μία κατηγορία αγοράς με πολύ απαιτητικές μεταφορικές εφαρμογές.

Το Transit Custom Trail είναι άλλη ιστορία. Πιο φθηνό από το αντίστοιχο Active και με το φοβερό μηχανικό διαφορικό της Quaife τμήμα του βασικού εξοπλισμού, συν τα μοναδικά στυλιστικά στοιχεία στο αμάξωμα, είναι σίγουρο πως θα βρει το κοινό του. Το Transit Custom Trail ξεχειλίζει από χαρακτήρα, και φέρνει κάτι από τις μοναδικές δημιουργίες της Ford Perfromance στην κατηγορία των μεσαίων van.

Active και Trail στην Ελλάδα

Ως συνήθως, η ελληνική Ford εισάγει άμεσα, με γενναιόδωρο εξοπλισμό και ταυτόχρονα με την υπόλοιπη Ευρώπη τα νέα Active και Trail, στις εξής διαμορφώσεις: Το Transit Custom Trail σε έκδοση πάνελ van, με το μακρύ μεταξόνιο, σε έκδοση μικτού 3.400 κιλά, στην έκδοση ισχύος των 130 PS η οποία είναι και το μεγάλο «σουξέ» της Ford πανευρωπαϊκά καθώς συνδυάζει υψηλή ροπή και ιδιαίτερα χαμηλή κατανάλωση.

Το μεγάλο Transit Trail είναι διαθέσιμο για παραγγελία στο δίκτυο εξουσιοδοτημένων εμπόρων της εταιρείας σε έκδοση μικτού φορτίου 3.500 κιλών, ως πάνελ van, double-cab-in-van, kombi, single chassis cab και double chassis cab παραλλαγές, με μακρύ και μεσαίο αμάξωμα. Όλα τα μοντέλα Transit Trail και Transit Custom Trail χρησιμοποιούν τον κινητήρα diesel EcoBlue 2.0 λίτρων της Ford.

Επιπλέον, τα μοντέλα Transit Custom Trail διατίθενται με κινητήρες EcoBlue Hybrid 2,0 λίτρων της Ford με «ήπιο» υβριδικό σύστημα στα 130 PS. Η συγκεκριμένη υβριδική τεχνολογία (48 volt) λειτουργεί ανακτώντας ενέργεια κατά τη διάρκεια της επιβράδυνσης , την αποθηκεύει σε μια μπαταρία, και χρησιμοποιεί την ενέργεια για να αυξήσει την αποδοτικότητα του οχήματος. Τα στελέχη της ελληνικής Ford μας ανέφεραν ότι, τα Transit Custom Active και Tourneo Custom Active μπορούν να παραγγελθούν άμεσα σε εκδόσεις μικτού 3.000 κιλών, σε έκδοση κοντού μεταξονίου (SWB) με τον κινητήρα των 130 PS, με τις παραδόσεις να ξεκινούν άμεσα. Αυτόματα και χειροκίνητα κιβώτια ταχυτήτων είναι διαθέσιμα σε όλη τη γκάμα, με την επισήμανση ότι, το mLSD διατίθεται αποκλειστικά για τα οχήματα με μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων. 

Στο ίδιο τεύχος #393

PreviousNext