Τροχοί & TIR

FMX: Μια δεκαετία στα εργοτάξια (+VIDEO)

Σχετικά πρόσφατα ξεκίνησαν και στη χώρα μας οι πωλήσεις του Volvo FMX τρίτης γενιάς, με το νέο χωματουργικό μοντέλο των Σουηδών να λανσάρεται ταυτόχρονα σχεδόν, με τη συμπλήρωση δέκα ετών από την πρ
Πέμπτη 08/04/2021 - 08:00
Κοινοποίηση στα Social Media
Το FMX στοχεύει να είναι το πιο γρήγορο στη χρήση εργοταξιακό φορτηγό, και η δυνατότητα μετάβασης από εμπρόσθια ταχύτητα στο κιβώτιο (I-Shift) σε όπισθεν, εν κινήσει (έως τα 15 χλμ./ώρα) κάνει πολύ ευκολότερο το μανουβράρισμα στα χέρια του έμπειρου οδηγού.
Το FMX στοχεύει να είναι το πιο γρήγορο στη χρήση εργοταξιακό φορτηγό, και η δυνατότητα μετάβασης από εμπρόσθια ταχύτητα στο κιβώτιο (I-Shift) σε όπισθεν, εν κινήσει (έως τα 15 χλμ./ώρα) κάνει πολύ ευκολότερο το μανουβράρισμα στα χέρια του έμπειρου οδηγού.

Σχετικά πρόσφατα ξεκίνησαν και στη χώρα μας οι πωλήσεις του Volvo FMX τρίτης γενιάς, με το νέο χωματουργικό μοντέλο των Σουηδών να λανσάρεται ταυτόχρονα σχεδόν, με τη συμπλήρωση δέκα ετών από την πρεμιέρα του FMX πρώτης γενιάς. Στο όχι και τόσο μακρινό 2010 η κίνηση της Volvo να δημιουργήσει ένα φορτηγό αποκλειστικά προορισμένο για εργοταξιακή και γενικά εκτός δρόμου χρήση ήταν πρωτοποριακή. Με την πάροδο του χρόνου, το FMX έχτισε τη φήμη ενός σκληροτράχηλου εργαλείου, το οποίο την ίδια στιγμή έφερε έναν αέρα ανανέωσης στο εργοτάξιο. Το νέο FMX, σύμφωνα με τη Volvo είναι ενισχυμένο παντού, φέρει νέα καμπίνα, υψηλότερο ωφέλιμο και πλήθος συστημάτων ενεργητικής ασφάλειας.

Το ντιζάιν της νέας καμπίνας εντάσσει επιτυχημένα το νέο FMX στην οικογενειακή ταυτότητα των Volvo τελευταίας γενιάς και επέτρεψε τη διαμόρφωση πολύ πιο κάθετων A-pillars (εμπρός κολώνες). Με αυτό τον τρόπο, αυξήθηκε σημαντικά ο ωφέλιμος όγκος στο εσωτερικό και βελτιώθηκε η ορατότητα από τη θέση οδήγησης, ενώ και η είσοδος και έξοδος από την καμπίνα είναι διαδικασίες που πλέον απαιτούν σημαντικά λιγότερη προσπάθεια από τον οδηγό.

Ευκολία οδήγησης και σβελτάδα στο εργοτάξιο

Από τις πιο κρίσιμες παραμέτρους στη χρήση ενός χωματουργικού φορτηγού είναι η ευκολία και η ταχύτητα με την οποία ο οδηγός μπορεί να ελέγχει την κατανομή της κίνησης στους άξονες και το επιθυμητό επίπεδο πρόσφυσης ανά πάσα στιγμή. Ο νέος περιστροφικός διακόπτης για το κλείδωμα των διαφορικών επιτρέπει τον απόλυτο έλεγχο, από το κλείδωμα των τροχών ανά άξονα, μέχρι το κλείδωμα του διαφορικού με κατανοητή και πλήρη απεικόνιση της κατάστασης των αξόνων στον πίνακα οργάνων.

Το FMX στοχεύει να είναι το πιο γρήγορο στη χρήση εργοταξιακό φορτηγό, και η δυνατότητα μετάβασης από εμπρόσθια ταχύτητα στο κιβώτιο (I-Shift) σε όπισθεν, εν κινήσει (έως τα 15 χλμ./ώρα) κάνει πολύ ευκολότερο το μανουβράρισμα στα χέρια του έμπειρου οδηγού. Το πόσο γρήγορα θα περάσει από την κίνηση προς τα εμπρός σε όπισθεν εξαρτάται από τη δοσολογία πίεσης στο πεντάλ του γκαζιού. Πρόκειται για μία λειτουργία που αφαιρεί σημαντικό κόπο και χρόνο κατά την εργασία, ενώ σε συνδυασμό με το ηλεκτροϋδραυλικό σύστημα διεύθυνσης Volvo Dynamic Steering (VDS) κάνει το μανουβράρισμα πανεύκολο, ειδικά σε «στριμωγμένα» σημεία όπου υπάρχει έλλειψη χώρου.

Το VDS είναι πατενταρισμένο από τη Volvo, και από το 2013 όταν και λανσαρίστηκε, αναβαθμίζεται διαρκώς, με σκοπό την απόλυτη άνεση οδήγησης χωρίς να επηρεάζεται η σωστή πληροφόρηση από το σύστημα διεύθυνσης. Το σύστημα της Volvo αποτελείται από ένα συμβατικό υδραυλικό τιμόνι το οποίο υποστηρίζεται και ελέγχεται ηλεκτρονικά από ένα μικρό ηλεκτρικό μοτέρ. Αρχικά είχε εξελιχθεί για χρήση σε οχήματα που καλύπτουν μεγάλες αποστάσεις στη διεθνομεταφορά, αλλά σύντομα έγινε φανερό ότι, τα πλεονεκτήματά του θα ήταν το ίδιο, αν όχι περισσότερο ωφέλιμα στον εργοταξιακό κλάδο: ειδικά σε χαμηλές ταχύτητες κίνησης, όπου ο χειρισμός του τιμονιού μπορεί να γίνει κουραστικός για τα χέρια και τους ώμους του οδηγού καθώς οι τροχοί του εμπρός άξονα κοπανάνε πάνω σε πέτρες και λακκούβες, το VDS δεν αφήνει κανένα κραδασμό να φτάσει στη στεφάνη του τιμονιού.

Κεντρική ιδέα της εξέλιξης του νέου Volvo ήταν η αύξηση της παραγωγικότητας στο εργοτάξιο και η υψηλή αποδοτικότητα. Στο νέο FMX οι πελάτες μπορούν λ.χ., να επιλέξουν για πρώτη φορά συζυγή πίσω άξονα με τεχνική ικανότητα φόρτισης 38 τόνων, κάτι που επιτρέπει μικτά βάρη συρμού/συνδυασμού που αγγίζουν τους 150 τόνους. Αναβαθμίσεις και ενισχύσεις έχει δεχθεί και η εμπρός ανάρτηση, ώστε να μπορεί να διαχειριστεί φορτία άξονα έως και 10 τόνους –ή έως 20 τόνους για διπλό εμπρός άξονα. Τα νέα FMX που διαθέτουν πίσω άξονα «τιμόνι» (μπροστά, ή πίσω από τον κινητήριο) έχουν τώρα μεγαλύτερη γωνία στροφής, κάτι που συνεπάγεται μικρότερο κύκλο στροφής και μειωμένη φθορά ελαστικών.

Το νέο FMX συνδυάζεται φυσικά με την «off-road» επιλογή του κιβωτίου ταχυτήτων I-Shift, στο οποίο από το 2016 ο κατασκευαστής έχει προσθέσει νέες σχέσεις έρπυσης (crawler gears) με πολλές δυνατότητες επιλογής για τον πελάτη –η πιο «κοντή» έχει κλιμάκωση που επιτρέπει την κίνηση του φορτηγού με ταχύτητα 0,5 χλμ./ώρα, κάτι που συνιστά ανεκτίμητη βοήθεια σε ελιγμούς ακριβείας στην ειδική Μεταφορά. Με τις σχέσεις έρπυσης, το φορτηγό μπορεί να εκκινήσει ομαλά, και χωρίς να επιβαρύνει τη γραμμή μετάδοσης κίνησης ακόμη και με μικτά βάρη (συρμού) 325 τόνων.

Αναβαθμισμένη ενεργητική ασφάλεια

Η ίδια η δομή της νέας καμπίνας επέτρεψε σημαντικές βελτιώσεις σε θέματα που άπτονται της ενεργητικής ασφάλειας, και ειδικότερα σε ό,τι έχει να κάνει με την απρόσκοπτη ορατότητα. Μεγαλύτερα παράθυρα, χαμηλότερο ρείθρο στις πόρτες και νέοι εξωτερικοί καθρέπτες πρoερχόμενοι από το FH και οι οποίοι είναι γνωστοί για την άριστη ορατότητα που προσφέρουν χάρη στα λεπτά μπράτσα τους και τα μικρά περιβλήματα. Προαιρετικά, μπορεί να τοποθετηθεί και κάμερα στην πλευρά του συνοδηγού η οποία προβάλλει εικόνα από τη δεξιά πλευρά του οχήματος σε ένα 9ιντσο μόνιτορ. Στη συγκεκριμένη οθόνη μπορεί να προβληθεί εικόνα από έως και 8 εξωτερικές κάμερες (έως και 4 ταυτόχρονα) ώστε ο οδηγός να έχει πλήρη εικόνα του εξωτερικού περιβάλλοντος. Ιδιαίτερα χρήσιμο είναι και το cruise control για κατωφέρεια, το οποίο διατηρεί τον επιθυμητό ρυθμό κίνησης του φορτηγού σε καταβάσεις, συγκρατώντας το FMX στη μέγιστη ταχύτητα που έχει προεπιλέξει ο οδηγός. Επίσης διαθέσιμο είναι το EBS (Electronically Controlled Brake System) το οποίο είναι προαπαιτούμενο για να λειτουργήσουν συστήματα όπως το Collision Warning, Lane Keeping Assist και Stability Assist. Νέο στοιχείο εξοπλισμού είναι και το σύστημα αναγνώρισης οδικής σήμανσης, το οποίο προβάλλει στον πίνακα οργάνων στοιχεία όπως όρια ταχύτητας, απαγόρευση για προσπέρασμα, και τον τύπο της οδού όπου κινείται το φορτηγό. Για ιδιαίτερα απαιτητικές εφαρμογές τέλος, όπως εργασία σε ορυχεία, διατίθεται ατσάλινη καταπακτή οροφής με χερούλι, η οποία μπορεί να αφαιρεθεί ολόκληρη σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

 

Video URL
PreviousNext