Η Volvo Trucks γιορτάζει μία δεκαετία από το λανσάρισμα του πρώτου φορτηγού που σχεδιάστηκε αποκλειστικά για εργοταξιακή χρήση με την εκκίνηση της εμπορικής πορείας του FMX τρίτης γενιάς.

Σχετικά πρόσφατα ξεκίνησαν και στη χώρα μας οι πωλήσεις του Volvo FMX τρίτης γενιάς, με το νέο χωματουργικό μοντέλο των Σουηδών να λανσάρεται ταυτόχρονα σχεδόν, με τη συμπλήρωση δέκα ετών από την πρεμιέρα του FMX πρώτης γενιάς. Στο όχι και τόσο μακρινό 2010 η κίνηση της Volvo να δημιουργήσει ένα φορτηγό αποκλειστικά προορισμένο για εργοταξιακή και γενικά εκτός δρόμου χρήση ήταν πρωτοποριακή. Με την πάροδο του χρόνου, το FMX έχτισε τη φήμη ενός σκληροτράχηλου εργαλείου, το οποίο την ίδια στιγμή έφερε έναν αέρα ανανέωσης στο εργοτάξιο. Το νέο FMX, σύμφωνα με τη Volvo είναι ενισχυμένο παντού, φέρει νέα καμπίνα, υψηλότερο ωφέλιμο και πλήθος συστημάτων ενεργητικής ασφάλειας.

Το ντιζάιν της νέας καμπίνας εντάσσει επιτυχημένα το νέο FMX στην οικογενειακή ταυτότητα των Volvo τελευταίας γενιάς και επέτρεψε τη διαμόρφωση πολύ πιο κάθετων A-pillars (εμπρός κολώνες). Με αυτό τον τρόπο, αυξήθηκε σημαντικά ο ωφέλιμος όγκος στο εσωτερικό και βελτιώθηκε η ορατότητα από τη θέση οδήγησης, ενώ και η είσοδος και έξοδος από την καμπίνα είναι διαδικασίες που πλέον απαιτούν σημαντικά λιγότερη προσπάθεια από τον οδηγό.

Από τις πιο κρίσιμες παραμέτρους στη χρήση ενός χωματουργικού φορτηγού είναι η ευκολία και η ταχύτητα με την οποία ο οδηγός μπορεί να ελέγχει την κατανομή της κίνησης στους άξονες και το επιθυμητό επίπεδο πρόσφυσης ανά πάσα στιγμή. Ο νέος περιστροφικός διακόπτης για το κλείδωμα των διαφορικών επιτρέπει τον απόλυτο έλεγχο, από το κλείδωμα των τροχών ανά άξονα, μέχρι το κλείδωμα του διαφορικού με κατανοητή και πλήρη απεικόνιση της κατάστασης των αξόνων στον πίνακα οργάνων.

Διαβάστε περισσότερα στο τεύχος Απριλίου (396) του περιοδικού ΤΡΟΧΟΙ & ΤΙR που κυκλοφορεί στα περίπτερα Ελλάδας και Κύπρου. Σας αφήνουμε με το παρακάτω βίντεο της Volvo: