Τροχοί & TIR

Αυτονομία 280 χλμ. για το Opel Combo-e Life

Το προσεχές φθινόπωρο αναμένεται στους εμπόρους της Opel το νέο Combo-e Life, με τη μάρκα να έχει δεσμευτεί πως μέχρι το 2024 θα προσφέρει μία ηλεκτροκίνητη έκδοση σε κάθε μοντέλο της. Στο μεταξύ, έ
από Παναγιώτης Εμμανουήλ | Σάββατο 01/05/2021 - 07:00
Κοινοποίηση στα Social Media
Για την αναβάθμιση της πρακτικότητας του Combo-e Life, φροντίζουν οι υπηρεσίες «OpelConnect», «myOpel» app και η εφαρμογή «Free2Move Services» του Ομίλου PSA.
Για την αναβάθμιση της πρακτικότητας του Combo-e Life, φροντίζουν οι υπηρεσίες «OpelConnect», «myOpel» app και η εφαρμογή «Free2Move Services» του Ομίλου PSA.

Το προσεχές φθινόπωρο αναμένεται στους εμπόρους της Opel το νέο Combo-e Life, με τη μάρκα να έχει δεσμευτεί πως μέχρι το 2024 θα προσφέρει μία ηλεκτροκίνητη έκδοση σε κάθε μοντέλο της. Στο μεταξύ, έχει ήδη λανσάρει τα Zafirae-Life (διαβάστε Τ&Τ Αυγούστου 2020), Vivaroe (διαβάστε Τ&Τα Οκτωβρίου 2020) και Combo-e (διαβάστε Τ&Τ Μαρτίου 2021), ενώ ετοιμάζεται και το μεγαλύτερο, Movano-e.

Όπως και τα υπόλοιπα «αδελφά» μοντέλα του Ομίλου PSA, το Combo-e Life διατίθεται με μία ή δύο συρόμενες πλαϊνές πόρτες, με μήκος 4,4 μ. ή στην έκδοση XL των 4,75 μ. (και στις δύο περιπτώσεις με 5 ή 7 καθίσματα). Η μικρότερη, πενταθέσια έκδοση προσφέρει χώρο αποσκευών τουλάχιστον 597 λτ. (850 λτ. Στην XL), ενώ όταν αναδιπλώνονται τα πίσω καθίσματα, η χωρητικότητα του πορτμπαγκάζ της μικρής έκδοσης υπερτριπλασιάζεται στα 2.126 λτ. (2.693 λτ. στην XL). Προαιρετικά, προσφέρεται η δυνατότητα αναδίπλωσης του καθίσματος του συνοδηγού, προκειμένου να μεταφέρονται μακριά αντικείμενα.

Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα επιλογής ανάμεσα στον στάνταρ πάγκο με διαιρούμενα 60/40 πίσω καθίσματα ή των τριών ατομικών καθισμάτων, που αναδιπλώνονται από τον χώρο απο- σκευών. Highlight του εσωτερικού αποτελεί η προαιρετική πανοραμική οροφή, η οποία καλύπτεται από το ηλεκτρικό σκιάδιο και προσφέρει αποθηκευτικό χώρο οροφής με φωτισμό LED. Σε αυτή τη διάταξη, το Combo-e Life προσφέρει αποθηκευτικό χώρο 36 λτ., που εκτείνεται πάνω από το ράφι στον χώρο αποσκευών.

Δοκιμασμένη ηλεκτρική γραμμή κίνησης

Κάτω από το καπό του Combo-e Life συναντάμε τον γνωστό ηλεκτροκινητήρα του PSA, ο οποίος αποδίδει ισχύ 100 kW (136 hp) και ροπή 260 Nm, επιτρέποντας στο όχημα να πραγματοποιεί το 0-100 χλμ./ώρα σε 11,2 δλ. και να έχει τελική ταχύτητα περιορισμένη στα 130 χλμ./ώρα. Ο ηλεκτρικός κινητήρας παίρνει ενέργεια από μπαταρία χωρητικότητας 50 kWh, που διαθέτει 216 κυψέλες και 18 modules και τοποθετείται κάτω από το πάτωμα -μεταξύ εμπρός και πίσω άξονα- ώστε να μην περιορίζει τις εσωτερικές διαστάσεις του οχήματος και παράλληλα να χαμηλώνει το κέντρο βάρους του, προς όφελος της οδικής του συμπεριφοράς.

Οι μπαταρίες μπορούν να φορτιστούν σε επιτοίχιο φορτιστή (wall-box), σε ταχυφορτιστή, όπως και σε οικιακή πρίζα. Χρησιμοποιώντας έναν δημόσιο σταθμό φόρτισης DC των 100 kW, η μπαταρία φτάνει στο 80% της χωρητικότητάς σε περίπου 30 λεπτά. Ανάλογα με τη χώρα και την υποδομή, το Combo-e διαθέτει στον βασικό εξοπλισμό του είτε έναν ενσωματωμένο τριφασικό φορτιστή 11 kW είτε έναν μονοφασικό 7,4 kW. Με βάση το στιλ οδήγησης, το φορτίο και τις επικρατούσες συνθήκες θερμοκρασίας και τοπογραφίας, το νέο Combo-e μπορεί να καλύψει έως 280 χιλιόμετρα με μία φόρτιση της μπαταρίας του (πρωτόκολλο δοκιμών WLTP). Σημειώνεται, πως οι μπαταρίες φορτίζουν και εν κινήσει χάρη στο σύστημα ανατροφοδότησης πέδησης, που φέρει μάλιστα και δύο ρυθμίσεις για μικρότερη ή μεγαλύτερη ανάκτηση της κινητικής ενέργειας.

Υψηλή άνεση και ασφάλεια

Αξίζει να αναφερθεί πως το νέο ηλεκτρικό Opel έχει ελκτική ικανότητα 750 κιλών και ότι προαιρετικά μπορεί να εξοπλιστεί με σύστημα ελέγχου ευστάθειας του τρέιλερ. Η γκάμα των τεχνολογιών υποστήριξης οδηγού (ADAS) περιλαμβάνει επίσης σύστημα ελέγχου καθόδου, διατήρησης λωρίδας κυκλοφορίας και αναγνώρισης κόπωσης οδηγού. Επιπλέον, προσφέρεται η αναγνώριση οδικών σημάτων και επικείμενης σύγκρουσης με προστασία πεζού, όπως και αυτόματο φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης. Σημειώνεται, πως οι υποψήφιοι αγοραστές μπορούν να αποκτήσουν το όχημα με το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου πρόσφυσης, IntelliGrip. Μεγάλη διευκόλυνση στον οδηγό προσφέρει, ακόμα, η πανοραμική κάμερα οπισθοπορείας, που βελτιώνει την ορατότητα πίσω και πλευρικά του οχήματος.

Για την αναβάθμιση της πρακτικότητας του Combo-e Life, φροντίζουν οι υπηρεσίες «OpelConnect», «myOpel» app και η εφαρμογή «Free2Move Services» του Ομίλου PSA. Η λειτουργία «Charge My Car» της εφαρμογής «Free2Move» παρέχει πρόσβαση σε περισσότερα από 220.000 σημεία φόρτισης σε όλη την Ευρώπη και συμπεριλαμβάνει και τη διαχείριση πληρωμής. Το «Free2Move» app κάνει μία προεπιλογή μεταξύ των διαθέσιμων επιλογών δημόσιας φόρτισης, με βάση την απόσταση του οχήματος από το σημείο φόρτισης, την ταχύτητα φόρτισης του σταθμού και την τρέχουσα τιμή φόρτισης. Το χαρτοφυλάκιο του «OpelConnect» περιλαμβάνει από κλήσεις eCall (έκτακτης ανάγκης) και bCall (οδικής βοήθειας) μέχρι πληροφορίες για το όχημα και την κατάστασή του. Το LIVE Navigation, τέλος, παρέχει online πληροφορίες κυκλοφορίας σε πραγματικό χρόνο.

PreviousNext