Τροχοί & TIR

Νυχτερινές μεταφορές με ηλεκτρικά φορτηγά ΜΑΝ eTGM (+VIDEO)

Με τη συνεισφορά ενός ηλεκτρικού φορτηγού eTGM, συμμετέχει η MAN Truck & Bus στο ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα αστικής κινητικότητας «ZEUS» (Zero Emission off-peak Urban deliverieS), που λαμβάν
από Παναγιώτης Εμμανουήλ | Παρασκευή 14/05/2021 - 08:00
Κοινοποίηση στα Social Media
Ταχύτερες κατά 15-30% οι νυχτερινές αστικές διανομές
Ταχύτερες κατά 15-30% οι νυχτερινές αστικές διανομές

Με τη συνεισφορά ενός ηλεκτρικού φορτηγού eTGM, συμμετέχει η MAN Truck & Bus στο ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα αστικής κινητικότητας «ZEUS» (Zero Emission off-peak Urban deliverieS), που λαμβάνει χώρα στο κέντρο του Μονάχου.

Το πρόγραμμα έχει ως στόχο τη χρήση ηλεκτρικών φορτηγών ως εναλλακτική επιλογή διανομής κατά τις ώρες εκτός αιχμής, προκειμένου να μειωθούν τα επίπεδα κυκλοφορίας κατά τις ώρες αιχμής και να μειωθούν οι εκπομπές.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δοκιμών που δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα, η χρήση ενός MAN eTGM επέτρεψε την πραγματοποίηση των δρομολογίων κατά 15-30% ταχύτερα, σε σχέση με το αν αυτά θα είχαν πραγματοποιηθεί σε ώρες αιχμής. Παράλληλα, βελτιώθηκε κατά 100% η ακρίβεια και η συνέπεια προγραμματισμού των διανομών.

Την ίδια στιγμή, η αξιοσημείωτη μείωση των επιπέδων θορύβου από τη χρήση ηλεκτρικών φορτηγών, καθιστά εφικτή τη μεταφορά των διανομών τη νύχτα, σε ό,τι αφορά στη διατάραξη της ζωής των κατοίκων, τουλάχιστον, καθώς υπάρχουν άλλες παράμετροι που ανεβάζουν το κόστος των νυχτερινών διανομών και περιπλέκουν το ζήτημα.

«Με τη διεξαγωγή αυτών των δοκιμών με το MAN eTGM στο Μόναχο, καταφέραμε να επιβεβαιώσουμε ότι ο ηλεκτρικός κινητήρας επιφέρει μείωση του θορύβου. Ο αντιληπτός θόρυβος μειώνεται κατά τουλάχιστον 25%, και σε ορισμένες περιπτώσεις κατά 50%, ειδικά σε ταχύτητες κάτω από τα 30 χλμ./ώρα», αναφέρει ο επιβλέπων του προγράμματος ZEUS για τη MAN Truck & Bus, Δρ. Christoph Jessberger.

Σημειώνεται, πως το ZEUS αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας «EIT Urban Mobility» της ΕΕ και έχει ως στόχο να επιδείξει τις διάφορες εφαρμογές που χρησιμοποιούν ήσυχες, αστικές διαδικασίες logistics σε νυχτερινές και λοιπές ώρες εκτός αιχμής, προκειμένου να εντοπιστούν ρεαλιστικές ευκαιρίες για αστικές παραδόσεις. Από τις έως τώρα δοκιμές προκύπτουν τα πιο πάνω ενθαρρυντικά συμπεράσματα. Ωστόσο μια βασική πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπιστεί, είναι το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις λιανικής θα πρέπει να αναδιαρθρώσουν τις δραστηριότητες παραλαβής των αγαθών τους σε ώρες εκτός αιχμής, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένο εργατικό κόστος. Το ίδιο ισχύει και για το κόστος των οδηγών, οι οποίοι εργαζόμενοι τη νύχτα δικαιούνται αυξημένων αποδοχών.

Ταχυδρομικές μεταφορές

Στο μεταξύ, η νορβηγική ταχυδρομική υπηρεσία (Posten Norge Group) έθεσε πρόσφατα σε λειτουργία το πρώτο της ηλεκτρικό φορτηγό μικτού βάρους 26 τόνων, ένα MAN eTGM. Το εν λόγω φορτηγό μηδενικών ρύπων θα χρησιμοποιηθεί στην παραλαβή και διανομή δεμάτων στα σχετικά κέντρα που βρίσκονται στο κέντρο του Όσλο, αντικαθιστώντας το πετρελαιοκίνητο φορτηγό που έκανε έως τώρα αυτή τη δουλειά. Αξίζει να σημειωθεί, πως με το MAN eTGM τα Νορβηγικά Ταχυδρομεία ξεκινoύν τον «εξηλεκτρισμό» του στόλου τους, το 26% του οποίου λειτουργεί ήδη με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Video URL
Το MAN eTGM των Νορβηγικών Ταχυδρομείων.
PreviousNext