Τροχοί & TIR

Ντεμπούτο για το ηλεκτρικό, αρθρωτό της ΜΑΝ

Ένα MAN Lion’s City 18 E παρέδωσε στα τέλη Μαρτίου η MAN Truck & Bus στην εταιρεία δημόσιων μεταφορών Kölner VerkehrsBetriebe AG (KVB), η οποία στοχεύει έως το 2030 να διαθέτει έναν στόλο αποκλε
από Παναγιώτης Εμμανουήλ | Κυριακή 16/05/2021 - 08:00
Κοινοποίηση στα Social Media
Η μαζική παραγωγή του MAN Lion’s City 18 E ξεκίνησε τον Απρίλιο, στο εργοστάσιο της εταιρείας στο Σταραχοβίτσε της Πολωνίας
Η μαζική παραγωγή του MAN Lion’s City 18 E ξεκίνησε τον Απρίλιο, στο εργοστάσιο της εταιρείας στο Σταραχοβίτσε της Πολωνίας

Ένα MAN Lion’s City 18 E παρέδωσε στα τέλη Μαρτίου η MAN Truck & Bus στην εταιρεία δημόσιων μεταφορών Kölner VerkehrsBetriebe AG (KVB), η οποία στοχεύει έως το 2030 να διαθέτει έναν στόλο αποκλειστικά ηλεκτρικών λεωφορείων.

Το 18μετρο λεωφορείο ξεκίνησε ήδη δρομολόγια στη γραμμή 127 της Κολωνίας, με τη γερμανική πόλη να καθίσταται έτσι η πρώτη, στους δρόμους της οποίας κυκλοφορεί το ηλεκτρικό, αρθρωτό λεωφορείο της ΜΑΝ.

Τη σκυτάλη από την Κολωνία αναμένεται σύντομα να πάρει η Βαρκελώνη, με τις δύο πόλεις να αποτελούν μέρος των δοκιμών στις οποίες υποβάλλεται το ηλεκτρικό λεωφορείο της ΜΑΝ, που είχαμε την τύχη να γνωρίσουμε από κοντά συμμετέχοντας σε ένα μικρό γκρουπ δημοσιογράφων που επισκέφθηκαν την έδρα του κατασκευαστή στο Μόναχο.

Σημειώνεται, πως η μαζική παραγωγή του MAN Lion’s City 18 E ξεκίνησε τον Απρίλιο, στο εργοστάσιο της εταιρείας στο Σταραχοβίτσε της Πολωνίας, όπου κατασκευάζεται εδώ και λίγο καιρό και το μονό, 12μετρο ΜΑΝ Lion’s City E. Στην εν λόγω μονάδα, τα δύο ηλεκτρικά λεωφορεία παράγονται στην ίδια γραμμή με τα συμβατικής τεχνολογίας οχήματα, παρόλο που μόνο το αμάξωμά τους είναι κατά 30-40% διαφορετικά από αυτό των λεωφορείων με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Από εκεί και πέρα, η ηλεκτρική γραμμή κίνησης διαφοροποιεί πλήρως τα εν λόγω λεωφορεία, γεγονός που κατέστησε απαραίτητη την αναβάθμιση του εργοστασίου και την εκπαίδευση των σχεδόν 3.500 υπαλλήλων του, προκειμένου να πραγματοποιείται δίχως προβλήματα η παραγωγή των ηλεκτρικών ΜΑΝ.

Τα πρώτα MAN Lion’s City 18 E που βγήκαν από τις γραμμές παραγωγής του Σταραχοβίτσε κατευθύνθηκαν προς τη Νυρεμβέργη, καθώς στις αρχές του χρόνου η εταιρεία δημόσιων μεταφορών, VAG Verkehrs-Aktiengesellschaft, είχε παραγγείλει 28 μονάδες του αρθρωτού λεωφορείου -επιπλέον των 11 μονάδων του 12μετρου μοντέλου- στη μεγαλύτερη έως τώρα παραγγελία ηλεκτρικών λεωφορείων για τη ΜΑΝ. Η επόμενη πόλη που έχει παραγγείλει το ηλεκτρικό αρθρωτό λεωφορείο είναι η Ουψάλα της Σουηδίας, στην οποία μέχρι τον Μάιο του 2022 θα έχουν παραδοθεί 12 μονάδες του οχήματος. Στο πλαίσιο της ίδιας συμφωνίας, υπάρχει η επιλογή για 65 ακόμα ηλεκτρικά λεωφορεία ΜΑΝ με προθεσμία παράδοσης το 2023, από τα οποία τα 45 θα είναι Lion’s City 18 E και τα υπόλοιπα Lion’s City 12 E.

PreviousNext