Τροχοί & TIR

Volvo Iron Knight

Υπεροχή, ανωτερότητα, ατελείωτη δύναμη, είναι μερικά από τα συναισθήματα που αισθάνεται ο οδηγός του ισχυρότερου φορτηγού στον κόσμο, του FH-16, κάθε φορά που χαϊδεύει το γκάζι. 750 άλογα και 3.550
από Παύλος Μαυρομύτης | Δευτέρα 19/03/2018 - 15:19
Κοινοποίηση στα Social Media

Υπεροχή, ανωτερότητα, ατελείωτη δύναμη, είναι μερικά από τα συναισθήματα που αισθάνεται ο οδηγός του ισχυρότερου φορτηγού στον κόσμο, του FH-16, κάθε φορά που χαϊδεύει το γκάζι. 750 άλογα και 3.550 Nm ροπής είναι διαρκώς διαθέσιμα για να καταπιούν κάθε ανηφόρα και φυσικά οποιονδήποτε τολμήσει να τους κοντράρει σε μια από αυτές με το δικό του φορτηγό.

Άλλωστε, οι Βολβάκηδες έχουν μια κόντρα πολλών δεκαετιών με τους Σκανιάκηδες, κάτι σαν τους Παναθηναϊκούς με τους Ολυμπιακούς, η οποία μεταφράζεται σε αντεγκλήσεις εκατέρωθεν και πολλές κόντρες, είτε σε κάποια ανηφόρα, είτε όπως παλαιότερα στα Truck Festival και Truck Show North. Αυτή τη φορά μια κίνηση έρχεται να ρίξει και άλλο λάδι στη φωτιά και να φουντώσει την κόντρα καθώς μια αερογραφία στην πλάτη ενός FH είναι ικανή να μαγέψει και να χαρίσει πολλά χαμόγελα στους Βολβάκηδες αλλά να φέρει στα κάγκελα τους Σκανιάκηδες.

Για το συγκεκριμένο αυτοκίνητο ακούσαμε πολλά από φίλους μεταφορείς, σχετικά με την υπέροχη εμφάνισή του, αλλά τελικά ισχύει αυτό που υποστηρίζουμε πάντα, πως αλλιώς είναι να το βλέπεις από κοντά και αλλιώς να στο περιγράφουν. Η επαφή από κοντά έχει άλλη χάρη και μαγεία και γι’ αυτό το λόγο επισκεφθήκαμε τις εγκαταστάσεις της γνωστής εταιρίας διεθνών μεταφορών Μακίστης στον Ασπρόπυργο για να μας λυθεί η απορία ή πιο σωστά για να θαυμάσουμε το Volvo Iron Knight. Εκεί θα συναντήσουμε τον Μάνο Μακίστη μαζί με υπαλλήλους της εταιρίας του να κάνουν τις τελευταίες προετοιμασίες πριν τη φωτογράφιση.

Βέβαια το συγκεκριμένο θηρίο δεν χρειάζεται πολλά φρου φρου και αρώματα για να συστηθεί στο κοινό του καθώς το κόκκινο γυαλιστερό χρώμα του προκαλεί την πρώτη-ευχάριστη-εντύπωση. Σίγουρα, όμως, κάποιες επιπλέον πινελιές στην εξωτερική πλευρά, του προσφέρουν προστιθέμενη αξία ομορφιάς. Έτσι λοιπόν στην εμφάνιση του FH βλέπουμε κάποια ξεχωριστά στοιχεία όπως είναι τα μαύρα αυτοκόλλητα στις πλαϊνές πλευρές, η επίσης μαύρου χρώματος λωρίδα στο γείσο, τα βαμμένα περιγράμματα στη μάσκα και το σήμα της Volvo κάτω από τους υαλοκαθαριστήρες. Άλλωστε, είναι πλέον της μόδας να βάφονται τα συγκεκριμένα πλαστικά με διαφορετικό χρώμα από αυτό του τράκτορα, έτσι ώστε να δημιουργείται αντίθεση, κάτι που μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους.

Το Volvo διακρίνεται και για τις βραδινές ανησυχίες του, Παντού φλόγες… με έξτρα φωτισμό, όπως μπάρα με τέσσερις προβολείς καθώς και μαρκίζες με φώτα λεντ. Ωστόσο, ο ιδιοκτήτης του FH δείχνει μια ιδιαίτερη προτίμηση στις αερογραφίες και γι’ αυτό ζήτησε τη συμβολή του αερογραφίστα Γιώργου Λάιτμερ και από κοινού σκέφτηκαν να δημιουργήσουν κάτι ξεχωριστό, το οποίο όπως προαναφέραμε, συναρπάζει τους Βολβάκηδες και γεννά αντιπαραθέσεις με τους Σκανιάκηδες.

Σε πρώτη φάση σχεδιάστηκε στην αριστερή και δεξιά πλευρά πόρτα, στο κάτω μέρος, το λογότυπο FH-16 με ασημί γραμματοσειρά, μέσα σε κόκκινο και μαύρο φόντο, ώστε να γίνεται σε όλους αντιληπτό ότι ο Killer των V8 καταφτάνει. Βέβαια το δυνατό χαρτί αυτού του Volvo είναι η πίσω πλευρά της καμπίνας. Έχει καλυφθεί ολόκληρη από αερογραφία με έντονους χρωματισμούς και πρωτότυπα σχέδια. Εκεί, γίνεται μια πραγματική μάχη ανάμεσα σε έναν πολεμιστή, ο οποίος φέρει δυο ξίφη, ένα στο δεξί χέρι του και ένα στην πλάτη, και στο μυθικό γρύπα, το σύμβολο της Scania.

Το σκηνικό αποκτά άγρια ομορφιά καθώς συνοδεύεται από εντυπωσιακά εφέ και σκηνικά, με φωτιές να προβάλλουν αριστερά και δεξιά. Σε πρώτο πλάνο φαίνεται ο πολεμιστής ο οποίος μετά από άγρια μάχη με τον γρύπα κατάφερε να τον αποκεφαλίσει και να πάρει ως έπαθλο το κεφάλι και το στέμμα του. Ποιο είναι άραγε το βαθύτερο νόημα που θέλει να περάσει ο καλλιτέχνης; Μα φυσικά ότι ο πολεμιστής που αντιπροσωπεύει το 750 μετατρέπεται σε πραγματικό Killer των Scania στο δρόμο…

PreviousNext