Τροχοί & TIR

Τροχόσπιτο Unimog παντός εδάφους

Εδώ και 65 χρόνια, η εταιρεία EarthCruiser Australia κατασκευάζει αυτοκινούμενα τροχόσπιτα, ικανά να διαβούν τα πιο δύσβατα και κακοτράχαλα μονοπάτια ή να φτάσουν εκεί που δεν υπάρχει καν δρόμος. Κο
από Παναγιώτης Εμμανουήλ | Πέμπτη 20/09/2018 - 14:00
Κοινοποίηση στα Social Media

Εδώ και 65 χρόνια, η εταιρεία EarthCruiser Australia κατασκευάζει αυτοκινούμενα τροχόσπιτα, ικανά να διαβούν τα πιο δύσβατα και κακοτράχαλα μονοπάτια ή να φτάσουν εκεί που δεν υπάρχει καν δρόμος. Κορωνίδα της αυστραλιανής εταιρείας αποτελεί το μοντέλο Explorer XPR440, για το οποίο ως βάση χρησιμοποιήθηκε το Unimog U 430 των 300 ίππων. Το εμβληματικό μοντέλο, πέρα από τις γνωστές του αρετές που το έχουν καταστήσει ένα θρύλο της αυτοκίνησης, έχει ακόμα μία, που δεν είναι άλλη από τις συμπαγείς του διαστάσεις, που του επιτρέπουν να φορτωθεί σε κοντέινερ πλοίου και έτσι να φτάσει σε κάθε σημείο του πλανήτη, ώστε από εκεί να προσφέρει στους επιβάτες του μια αξέχαστη περιπέτεια, μια εμπειρία ζωής.

Στο στάνταρ εξοπλισμό του ιδιαίτερου αυτού Unimog συναντάμε θερμαινόμενες δεξαμενές, δύο μπαταρίες λιθίου, αντλίες και τροφοδοσία νερού. Οι δεξαμενές είναι τοποθετημένες στο σκελετό του πλαισίου και μπορούν να αποθηκεύσουν έως και 860 λίτρα νερού και 800 λίτρα καυσίμου, προσδίδοντας στο όχημα αυτονομία έως και 3.500 χλμ. Ανάμεσα στα ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά του τροχόσπιτου ξεχωρίζουμε δύο ψυγεία-καταψύκτες χωρητικότητας 212 και 68 λίτρων, ηλεκτρικά βαρούλκα 24 volt εμπρός και πίσω για βάρος έως 9.000 κιλά, πλυντήριο 2,5 κιλών, κλιματισμό, φούρνο μικροκυμάτων και εξωτερικό μπάρμπεκιου 240 volt. Στον ειδικό εξοπλισμό ανήκουν το αλυσοπρίονο και το τσεκούρι για έκτακτες καταστάσεις.

Το EarthCruiser Explorer XPR440 μεταφέρει πέντε επιβάτες και διαθέτει τρία υπερυψωμένα κρεβάτια, ένα διπλό και δύο μονά. Όσοι επιθυμούν, μπορούν να κρεμάσουν στο πίσω μέρος τη μοτοσικλέτα τους. Επιπλέον των στάνταρ συστημάτων τηλεματικής, το σπέσιαλ αυτοκινούμενο τροχόσπιτο εξοπλίζεται με πέντε εξωτερικές κάμερες, οι οποίες καταγράφουν εικόνες για 45 ημέρες και μπορούν να μεταδώσουν ζωντανά τις περιπέτειες της κάθε αποστολής. Στον προαιρετικό εξοπλισμό ανήκουν στοιχεία όπως τα run-flat ελαστικά, το σύστημα ρύθμισης της πίεσης των λάστιχων και το υδραυλικό σύστημα 4 σημείων, που επιτρέπει την ανύψωση του οχήματος προκειμένου να αλλαχθούν εύκολα τα ελαστικά ή οι τροχοί. Οι περίπου 140 λειτουργίες που προσφέρει στους ιδιοκτήτες του το όχημα, μπορούν να ελέγχονται από μία οθόνη αφής που βρίσκεται στο εσωτερικό.

Σε όσους, πάλι, το EarthCruiser Explorer XPR440 των 4,4 μέτρων φαίνεται αρκετά μεγάλο, υπάρχει και η επιλογή του μικρότερου XPR380, το οποίο έχει μήκος μόλις 3,8 μέτρα. Οι πελάτες μπορούν να επιλέξουν τις εκδόσεις με μακρύ (3.600 χλστ.) ή κοντό (3.150 χλστ.) μεταξόνιο. Το μεταβλητό σύστημα διεύθυνσης «VarioPilot» του Unimog U 430 δίνει τη δυνατότητα μετακίνησης του τιμονιού και των πεντάλ από την αριστερή πλευρά προς τη δεξιά, σε λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα. Οι πελάτες μπορούν επίσης να επιλέξουν ανάμεσα στο μηχανικό ή στο αυτοματοποιημένο κιβώτιο ταχυτήτων, ενώ όπως ίσως καταλάβατε ήδη, έχουν τη δυνατότητα να παραγγείλουν το XPR440 ή το XPR380 όπως ακριβώς το θέλουν.

PreviousNext