Μια πολυσέλιδη ενδιαφέρουσα έρευνα για τα χειμερινά ελαστικά φορτηγών και λεωφορείων δημοσιεύει το περιοδικό ΤΡΟΧΟΙ & ΤΙR, τεύχος Οκτωβρίου (390).

Χρήσιμες πληροφορίες για τις σημάνσεις των ελαστικών, ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ χειμερινών ελαστικών, ποιο είναι το ελάχιστο βάθος αυλακώσεων, τι ισχύει στην Ελλάδα, τι προβλέπει ο νέος Ευρωπαϊκός Κανονισμός, ποιο είναι το χιλιομετρικό προσδόκιμο των ελαστικών, ποια είναι τα οφέλη, όταν η αναγόμωση είναι αξιόπιστη, ποια είναι η σχέση ελαστικού-κατανάλωσης καυσίμου και πολλές άλλες χρήσιμες πληροφορίες περιλαμβάνονται στην έρευνα του περιοδικού για τα χειμερινά ελαστικά.

Αξιζει να αναφερθεί, πως η τοποθέτηση καινούριων χειμερινών ελαστικών στα βαρέα οχήματα, φορτηγά και λεωφορεία, σε αντικατάσταση των φθαρμένων ή ακατάλληλων παραμένει αναγκαία, παρά την οικονομική κρίση εξαιτίας της πανδημίας. Το διακύβευμα είναι η ασφάλεια και κάθε έμπειρος αυτοκινητιστής ή οδηγός γνωρίζει πολύ καλά τους κινδύνους που εγκυμονούν τα ακατάλληλα ή τα φθαρμένα ελαστικά τον χειμώνα, σε κίνηση στα χιόνια ή πάνω σε παγωμένο οδόστρωμα.

Σίγουρα, το κόστος ενός ατυχήματος για τον οδηγό, το αυτοκίνητο, τους επιβάτες ή τα μεταφερόμενα εμπορεύματα συχνά είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από τη δαπάνη αντικατάστασης των ελαστικών. Ωστόσο, η απόφαση είναι δική σας. Εμείς, στη συνέχεια, θα σας μεταφέρουμε τις πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε και οι οποίες θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε τα κατάλληλα χειμερινά λάστιχα για το φορτηγό ή το λεωφορείο σας.

Εισαγωγικά να τονίσουμε, πως στην Ελλάδα, σε αντίθεση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, δεν έχει ακόμα θεσμοθετηθεί η υποχρεωτική χρήση των χειμερινών ελαστικών στα βαρέα οχήματα, κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών αν και εξετάζεται από το υπ. Υποδομών και Μεταφορών, σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού ΤΡΟΧΟΙ & ΤΙR. Μέχρι τότε, κάθε ιδιοκτήτης μπορεί και πρέπει να επιλέξει χειμερινά ελαστικά για το όχημά του, προσβλέποντας στην αύξηση της ασφάλειας και σε καλύτερες επιδόσεις. Ιδιαίτερα, οι διεθνομεταφορείς πρέπει να επιλέγουν χειμερινά ελαστικά, όταν π.χ. εισέρχονται στην Αυστρία, στη Γαλλία, στο Μαυροβούνιο, στη Ρουμανία και σε άλλες χώρες, όπου τα χειμερινά ελαστικά είναι υποχρεωτικά κατά τους χειμερινούς μήνες ή και σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές.

Διαβάστε την κατατοπιστική έρευνα για τα χειμερινά ελαστικά, στο τεύχος Οκτωβρίου (390) του περιοδικού ΤΡΟΧΟΙ & TIR, που κυκλοφορεί στα περίπτερα Ελλάδας και Κύπρου.