Τα 125 χρόνια ιστορίας στα φορτηγά, τα 75α γενέθλια του Unimog, τα 70 χρόνια ζωής της Setra (και τα 25 της Omniplus), όπως και τα 25 χρόνια από την πρώτη γνωριμία με το Actros, γιορτάζουν φέτος οι άνθρωποι της Daimler Trucks & Buses.

Τέσσερις (συν μία) σημαντικές επέτειοι καθιστούν το 2021 μια πολύ ξεχωριστή χρονιά για τη Daimler Trucks & Buses. Συγκεκριμένα, το 1896 ο Gottlieb Daimler παρουσίασε το πρώτο φορτηγό και το 1951 ο Otto Kässbohrer ακολούθησε με το πρώτο λεωφορείο της ιστορίας με αυτοφερόμενο αμάξωμα, το Setra. Πέντε χρόνια πριν, η πρωτότυπη έκδοση του Unimog έκανε παγκόσμια αίσθηση. Περνώντας στη σύγχρονη ιστορία, το 1996 το Mercedes-Benz Actros είδε για πρώτη φορά το φως της ημέρας. Την ίδια χρονιά, ιδρύθηκε και η Omniplus, η εταιρεία που είναι υπεύθυνη για το after sales των λεωφορείων της EvoBus (Mercedes-Benz και Setra). Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή…

Ο κόσμος δεν ήταν έτοιμος 125 χρόνια πριν για το όχημα με τις ξύλινες, επενδεδυμένες με σίδερο, ρόδες που παρουσίασε ο Gottlieb Daimler. Απόδειξη είναι πως στη Γερμανία δεν μπορούσε να βρεθεί αγοραστής, ενώ και στην Αγγλία όπου τελικά πωλήθηκε το όχημα, ένα μέλος του πληρώματος έπρεπε να περπατάει μπροστά, κουνώντας μια κόκκινη σημαία, για να προειδοποιεί τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου. Ωστόσο, αυτό το μεταφορικό μέσο με τον οπίσθια τοποθετημένο, δικύλινδρο κινητήρα χωρητικότητας 1,06 λίτρων και απόδοσης 4 ίππων, έμελλε να γράψει ιστορία στις μεταφορές φορτίων.

Διαβάστε περισσότερα στο τεύχος Απριλίου (396) του περιοδικού ΤΡΟΧΟΙ & ΤΙR που κυκλοφορεί στα περίπτερα Ελλάδας και Κύπρου.