Τροχοί & TIR

Μεγάλη Συγκριτική Δοκιμή: Καμπίνες

Οδηγούμε, συγκρίνουμε και μετράμε τα στοιχεία εκμετάλλευσης, την οδική συμπεριφορά, την εργονομία και την ευκολία χρήσης πέντε νέων Euro 6 μοντέλων, με τις μεσαίες καμπίνες των κατασκευαστών, αυτές
από Βασίλης Δαραμούσκας | Πέμπτη 01/01/2015 - 00:00
Κοινοποίηση στα Social Media

Οδηγούμε, συγκρίνουμε και μετράμε τα στοιχεία εκμετάλλευσης, την οδική συμπεριφορά, την εργονομία και την ευκολία χρήσης πέντε νέων Euro 6 μοντέλων, με τις μεσαίες καμπίνες των κατασκευαστών, αυτές που προσφέρονται για οχήματα εθνικών κυρίως μεταφορών.

Το Τ&Τ συνεχίζει τη συνδιοργάνωση του μεγαλύτερου συγκριτικού της Ευρώπης, με την πρώτη μεγάλη «Δοκιμή Καμπίνας» οχημάτων προδιαγραφών Euro 6, με τα μεσαίου μεγέθους μοντέλα των κατασκευαστών. Τα DAF CF440 Space Cab, Iveco Stralis Hi-Road 400, Mercedes-Benz Actros 1845 LS StreamSpace (2.300 mm), Renault T 430.18 Sleeper Cab και Volvo FM-450 Globetrotter (όλα τράκτορες 4x2), συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο καλοπουλημένων φορτηγών της ευρωπαϊκής Μεταφοράς.

Οι πραγματικά εξαντλητικές μετρήσεις περιλαμβάνουν τα πάντα: από ειδικές μετρήσεις ορατότητας, χωρητικότητα όλων των ντουλαπιών με λέιζερ, μέχρι τη θέση του μηχανισμού για την ανάκλιση της καμπίνας. Η ομάδα των δοκιμαστών μετρά ακόμη και το κατά πόσο είναι εργονομικά ορθή η λύση του κάθε κατασκευαστή σε όλα τα εξαρτήματα ενός τράκτορα, ακόμη και τα πλέον μικρά και φαινομενικά ασήμαντα. Το οδηγικό σκέλος πραγματοποιείται από τον συντάκτη του Τ&Τ, Βασίλη Δαραμούσκα και είναι μία κυκλική διαδρομή σε επαρχιακό δρόμο με συνεχείς στροφές και αναβάσεις, όπου σε κάποια σημεία, ο δοκιμαστής επικεντρώνεται μόνο στην άνεση της οδήγησης το «σετάρισμα» της ανάρτησης, την ακρίβεια του τιμονιού και, γενικά, τα δυναμικά χαρακτηριστικά του οχήματος. Δεν εξετάζουμε δηλαδή, επιδόσεις, κατανάλωση, απόδοση μηχανόφρενου κλπ. Επικεντρωνόμαστε αποκλειστικά και μόνο στην οδική συμπεριφορά κάθε οχήματος. Όλα είναι, όπως πάντα, στο μέγιστο του μικτού (40 τόνοι). Διαβάστε τις μετρήσεις, τις επιδόσεις και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε μοντέλου στο τεύχος Ιανουαρίου που κυκλοφορεί.

 

PreviousNext