Ένα ρομποτικό ταξί, δίχως τιμόνι και πεντάλ, παρουσίασε πρόσφατα η ZF στην έκθεση ηλεκτρονικών CES του Λας Βέγκας, προκειμένου να επιδείξει τις τελευταίες της τεχνολογικές εφαρμογές που αφορούν στην αυτόνομη οδήγηση.

Οι πελάτες μπορούν να καλέσουν το εν λόγω όχημα μέσω της «έξυπνης» φορητής συσκευής τους και αυτό θα έρθει αυτόνομα να τους παραλάβει από το σημείο που βρίσκονται, χάρη σε μία σειρά από κάμερες, ραντάρ και συσκευές LiDAR που διαθέτει. Το εσωτερικό του πρωτότυπου οχήματος ονομάζεται «Trendsetting Cockpit» και δημιουργήθηκε από τη σύμπραξη της ZF με την εταιρεία Faurecia. Εξοπλίζεται με τρεις οθόνες, επιτρέποντας στους διανομείς ή τους απλούς επιβάτες να επιλέξουν πού θα κάθονται, γεγονός που παρέχει μεγαλύτερη ευελιξία, ελευθερία κινήσεων και νέες επιλογές για τη χρήση του εσωτερικού χώρου.

Με υπερυπολογιστή αυτόνομης οδήγησης

Προεξάρχον χαρακτηριστικό του οχήματος της ZF είναι ο υπολογιστής υψηλών επιδόσεων για αυτόνομη οδήγηση, ProAI RoboThink, ο οποίος προσφέρεται για πλήρως αυτόνομα οχήματα επιπέδου 4 και 5. Έχει σχεδιαστεί για να επεξεργάζεται το μέγεθος των δεδομένων των αισθητήρων, να τα μετατρέπει σε μια συνεκτική εικόνα και να παράγει τις σωστές εντολές για το όχημα, οι οποίες υλοποιούνται από τα συνδεδεμένα συστήματα, όπως το πλαίσιο, το σύστημα μετάδοσης, το σύστημα διεύθυνσης, τα φρένα ή τα συστήματα ασφαλείας.

Ο υπολογιστής είναι έτοιμος για μαζική παραγωγή και σύμφωνα με τους υπεύθυνους της ZF είναι ο ισχυρότερος που υπάρχει σήμερα, καθώς είναι σε θέση να κάνει 150 τρισ. υπολογισμούς το δευτερόλεπτο, χάρη στον επεξεργαστή NVIDIA DRIVE Xavier και το λειτουργικό σύστημα NVIDIA DRIVE AutoPilot. Οι υπηρεσίες κινητικότητας της ZF στηρίζονται στο cloud, μέσω του οποίου ενημερώνεται συνεχώς και το λογισμικό σύστημα του οχήματος. Οι προσφερόμενες υπηρεσίες μπορούν να περιλαμβάνουν τη μεταφορά ανθρώπων, τους καινοτόμους τρόπους διανομής προϊόντων και την έξυπνη διαχείριση εταιρικών στόλων.