Σε μία φαντασμαγορική τελετή, η Iveco παρουσίασε το πρωτότυπο του ηλεκτρικού φορτηγού Tre που θα κατασκευάσει σε συνεργασία με τη νεοφυή αμερικανική εταιρεία Nikola.

Το Tre θα φέρει το λογότυπο της Nikola, αλλά έγινε σαφές ότι, θα κατασκευάζεται στην Ευρώπη από την Iveco, ως μέρος μιας συνεργασίας που είχε ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο του 2019. Η Nikola κατασκευάζει, ή μάλλον θα κατασκευάζει, σε ΗΠΑ και Ευρώπη, τα εξής: ηλεκτρικά και fuel cell μεσαία και βαρέα φορτηγά, ηλεκτρικούς άξονες (e-axles), ηλεκτροκινητήρες, συστήματα μετάδοσης, inverters, μπαταρίες (800V), κλιμακωτές συστοιχίες μπαταριών, συστήματα αποθήκευσης υδρογόνου (στα 700 bar) και κυψέλες καυσίμου.

Το χρονοδιάγραμμα της ευρωπαϊκής περιπέτειας της Nikola έχει ως εξής: Το 2021 θα παραδοθούν σε πελάτες τα πρώτα ηλεκτρικά Nikola Tre, το 2023 τα πρώτα Tre υδρογόνου με κυψέλες καυσίμου (fuel cell) και την ίδια περίοδο θα ξεκινήσει η κατασκευή των πρώτων πρατηρίων, ενώ το 2030 αναμένεται να υπάρχει ένα δίκτυο περίπου 70 σημείων ανεφοδιασμού –ανάμεσά τους και η Ελλάδα, με τους Αμερικανούς πάντως να μην απαντούν σε σχετική μας ερώτηση, για οποιαδήποτε λεπτομέρεια σχετικά με τις απαιτούμενες υποδομές.

Ηλεκτρικό Nikola

Ο πρώτος καρπός της συνεργασίας των Iveco και Nikola θα είναι λοιπόν ένας ηλεκτρικός τράκτορας ισχύος 480 kW (650 HP), με μέγιστη ροπή 1.800 Nm, εκτιμώμενη αυτονομία 400 χιλιόμετρα και μέγιστη ταχύτητα 121 χλμ./ώρ (ή 75 μίλια ανά ώρα, καθώς αυτό είναι το όριο στις περισσότερες πολιτείες των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τους μηχανικούς της εταιρείας, πλήρως φορτωμένο, το όχημα μπορεί να εκκινήσει σε ανωφέρεια κλίσης 17%, να κινείται με 56 χλμ./ώρα σε κλίση 6% και μία πλήρης φόρτιση των μπαταριών θα διαρκεί γύρω στα 120 λεπτά της ώρας (ικανότητα φόρτισης 350 kW). Θα διατίθενται 4x2 και 6x2 τράκτορες, με έως και 9 packs (συστοιχίες) μπαταριών των 800 V έκαστο.

Διαβάστε την αναλυτική παρουσίαση του Nikola Tre στο τεύχος Φεβρουαρίου (382) του περιοδικού ΤΡΟΧΟΙ & TIR που κυκλοφορεί στα περίπτερα Ελλάδας και Κύπρου.