Άκης Πατούνας ίσον Σκανιομάνια! Τόσο απλά, τόσο κατανοητά. Για τον Άκη από τα Γιάννενα δεν νοείται άλλη μάρκα φορτηγών. Στα φορτηγά του Σουηδού κατασκευαστή μεγάλωσε, σε αυτά ανδρώθηκε και με αυτά πορεύεται μέχρι σήμερα.

Δύναμη, αντοχή και αξιοπιστία, είναι οι τρεις λέξεις που χρησιμοποιεί για τα Scania. Άλλωστε αυτό το είδε στην πράξη από την εποχή που ο πατέρας του ξεκίνησε τη δουλειά με το μουράτο Scania Vabis 56 και στη μετέπειτα πορεία του συνέχισε με όλα τα επόμενα μοντέλα. Στις εγκαταστάσεις της Πατούνας Transport βρίσκεις τα πάντα, από το 141 μέχρι τα πιο σύγχρονα R, με ένα κοινό χαρακτηριστικό: την αγάπη και το μεράκι του ιδιοκτήτη τους.

Μπαίνοντας στον προαύλιο χώρο της εταιρείας ο χρόνος γυρίζει αρκετά χρόνια πίσω και συγκεκριμένα τη δεκαετία του ’70 με το μοντέλο 141. Δεν θα προχωρήσουμε σε αναλυτική παρουσίασή του γιατί το έχουμε κάνει σε παλαιότερο τεύχος, αλλά θα συμφωνήσουμε με όσους το έχουν δει που μας είπαν ότι το αυτοκίνητο είναι σκέτη μαγεία. Δίπλα του θα συναντήσουμε ένα ακόμη αξιόπιστο μοντέλο που έβαλε τη δική του σφραγίδα στους ελληνικούς και ξένους δρόμους, το 142.

Για το συγκεκριμένο αυτοκίνητο είχαμε ακούσει διάφορα θετικά σχόλια και κριτικές, αλλά τελικά όταν το βλέπεις από κοντά είναι πολύ πιο εντυπωσιακό. Δυστυχώς όμως οι φωτογραφίες που το τραβήξαμε είναι μόνο για προσωπική χρήση καθώς οι βελτιώσεις στο αμάξι συνεχίζονται και θα επανέλθουμε σύντομα, όταν ο Βασιλιάς του δρόμου θα βάλει το στέμμα του και θα είναι έτοιμος για φωτογράφιση.

Διαβάστε περισσότερα για το ιδιαίτερο αυτό Scania, στο τεύχος Σεπτεμβρίου (389) του περιοδικού ΤΡΟΧΟΙ & TIR, που κυκλοφορεί στα περίπτερα Ελλάδας και Κύπρου.