Τροχοί & TIR

Νέο Actros Edition 2: Αποπλάνηση (+VIDEO)

Η Daimler Trucks φρόντισε να καλύψει το κενό που άφησε η ματαίωση της ΙΑΑ 2020, με μία εντυπωσιακή εκδήλωση στο εργοστάσιο στο Worth, όπου έδειξε στους εκπροσώπους του ειδικού Τύπου όλα τα νέα μοντέ
από Βασίλης Δαραμούσκας | Τρίτη 01/12/2020 - 01:00
Κοινοποίηση στα Social Media

Η Daimler Trucks φρόντισε να καλύψει το κενό που άφησε η ματαίωση της ΙΑΑ 2020, με μία εντυπωσιακή εκδήλωση στο εργοστάσιο στο Worth, όπου έδειξε στους εκπροσώπους του ειδικού Τύπου όλα τα νέα μοντέλα και τις καινοτομίες που προορίζονταν να κάνουν πρεμιέρα στην έκθεση στο Αννόβερο. Πέρα από την παρουσίαση των όσων σκοπεύει να κάνει με φορτηγά μηδενικών εκπομπών ρύπων, με ηλεκτρική γραμμή μετάδοσης κίνησης ή με κυψέλες καυσίμου (fuel cell) και στα οποία έχουμε ήδη αναφερθεί, την παράσταση έκλεψαν το περιορισμένης παραγωγής Actros Edition 2 και οι νέες λειτουργίες του Sideguard Assist και ADA 2.

Το Actros με την εκκωφαντική προσοχή στη λεπτομέρεια, τον εξατομικευμένο χαρακτήρα και τη σαγηνευτική του παρουσία, και τα νέα συστήματα ενεργητικής ασφάλειας με τις νέες δυνατότητές τους συνιστά μια παγκόσμια «πρώτη» σε φορτηγό παραγωγής.

Actros Edition 2

Το νέο Actros με τη λιτή ονομασία «Edition 2» είναι ένα καθηλωτικό φορτηγό περιορισμένης παραγωγής, το οποίο θα είναι διαθέσιμο από τον Ιανουάριο του 2021, και θα παραχθεί σε μόλις 400 μονάδες, οι οποίες, αν κρίνουμε από το προηγούμενο «Edition 1», θα εξαντληθούν γρήγορα. Το Edition 2 ξεχωρίζει από τον προκάτοχο και από τη συντριπτική πλειοψηφία των υπόλοιπων Actros, σε δύο τομείς: τον απόλυτα εξειδικευμένο σχεδιασμό εξωτερικά και στην καμπίνα, και το επίπεδο του εξοπλισμού. Η Mercedes δεν έβαλε απλά στάνταρ όλα τα έξτρα στοιχεία βελτίωσης αεροδυναμικής και εμφάνισης της γκάμαςτου Actros στο αμάξωμα, αλλά σχεδίασε πληθώρα νέων, ειδικά για τη συγκεκριμένη σπέσιαλ έκδοση, κίνηση που εξασφαλίζει τη μοναδικότητα της κατασκευής. Όσο για τον εξοπλισμό, αρκεί να αναφερθεί ότι, σε σχέση με το ήδη εντυπωσιακό Edition 1 προστέθηκαν 40 επιπλέον επιλογές εξοπλισμού. Αν σκεφθεί κανείς πως το Edition 1 είναι ένα από τα πιο πληθωρικά εξοπλισμένα φορτηγά που κυκλοφορούν στους δρόμους, καταλαβαίνει ότι το νέο, περιορισμένης παραγωγής Actros είναι πολύ ιδιαίτερο.

Παρατηρώντας τη γκρίζα, σχεδόν απειλητική φιγούρα του Edition 2 στο στέγαστρο του χώρου υποδοχής στο εργοστάσιο, γίνεται ξεκάθαρος ο στόχος των σχεδιαστών. Πήραν όλα σχεδόν τα στοιχεία του χώρου της σύγχρονης βελτίωσης φορτηγών, και τα ενσωμάτωσαν τόσο επιτυχημένα στο Actros, που το αποτέλεσμα μοιάζει να έχει βγει από καλούπι. Η βαφή είναι πραγματικά μοναδική, κι αυτό που είναι δύσκολο να αποτυπωθεί στις εικόνες είναι ο εμπνευσμένος συνδυασμός γυαλιστερού μεταλλικού χρώματος με ματ –ολόκληρο το εμπρός μέρος γυαλίζει και τα πλαϊνά είναι ματ, με το αποτέλεσμα να δείχνει φοβερό.

Σε κάθε πλευρά του αμαξώματος, στα τοιχώματα πίσω από τα πλαϊνά παράθυρα και στα σπόιλερ, υπάρχουν όμορφα αυτοκόλλητα με ένα μοτίβο με αστέρια που παραπέμπει σε αγώνες και γενικώς ταχύτητα. Μπροστά, στο αστραφτερό και λακαρισμένο αλεξήλιο υπάρχει το λογότυπο «Edition 2», ενώ στη μάσκα, πολλά τμήματα είναι από χρώμιο, και βαμμένα γκρι, ακόμη και το όνομα του μοντέλου. Τα φώτα ακολουθούν το ίδιο μοτίβο με φιμέ κρύσταλλα, ενώ το (επίσης σκούρο) αστέρι στη μάσκα είναι και φωτιζόμενο. Στο πίσω τοίχωμα της καμπίνας, κάτω από το σπόιλερ οροφής, υπάρχει ανάγλυφη η λέξη Actros, και τρεις LED προβολείς για την εργασία. Οι τροχοί είναι σε μαύρη βαφή, με προστατευτικά από ανοξείδωτο ατσάλι για τα μπουλόνια και τα καπάκια. Από ανοξείδωτο ατσάλι είναι επίσης τα σκαλοπάτια εισόδου και τα αντίστοιχα στα πλαϊνά του σασί.

Στο εσωτερικό, το πρώτο που «χτυπάει» στο μάτι είναι το παχύ δέρμα nappa που καλύπτει ολόκληρο το ταμπλό και τα χερούλια στις πόρτες, και οι πολλές επιφάνειες που έχουν κάλυμμα με ανθρακονημάτινο ≪λουκ≫. Στο ταμπλό, μπροστά από τη θέση του συνοδηγού, υπάρχει ένα ταμπελάκι από βουρτσισμένο αλουμίνιο με το λογότυπο της έκδοσης, και τον αύξοντα αριθμό παραγωγής –από 1 έως 400, ενώ και στο κύριο μόνιτορ του Multimedia Cockpit, κάθε φορά που πιέζεις το μπουτόν εκκίνησης στην αρχική οθόνη εμφανίζεται η ονομασία της σπέσιαλ έκδοσης. Το άνοιγμα στην οροφή διαθέτει περιμετρικά ατμοσφαιρικό φωτισμό, και το πάνω κρεβάτι διαθέτει πάπλωμα και μαξιλάρι καθώς και κουρτίνα. Η περιμετρική κουρτίνα για την καμπίνα είναι μπεζ από την εσωτερική πλευρά και μαύρη εξωτερικά.

Η έκδοση Edition 2 διατίθεται σε όλα τα διαξονικά και τριαξονικά, μοντέλα της τωρινής γενιάς του Actros με καμπίνες GigaSpace και BigSpace. Το χρώμα της καμπίνας μπορεί να επιλεγεί ελεύθερα και να προσαρμοστεί στα χρώματα της εταιρείας του πελάτη, ενώ το μπροστινό τμήμα του οχήματος βάφεται πάντα σε γκρι μεταλλικό με την κωδική ονομασία moonstone grey metallic για υψηλή αναγνωρισιμότητα.

Ο βασικός εξοπλισμός του Edition 2 περιλαμβάνει τα εξής έξι πακέτα:

  • SafetyPackage με διάφορα ενεργά συστήματα υποβοήθησης οδηγού

  • ComfortPackage με ατμοσφαιρικό φωτισμό LED, καθρέφτη ξυρίσματος, ψυγείο και πολλά άλλα χαρακτηριστικά για άνετη διαμονή

  • DrivingPackage με δερμάτινο τιμόνι, ηλεκτρικό αλεξήλιο και άλλα

  • SightPackage μεταξύ άλλων με προβολείς bi-xenon, αισθητήρα βροχής και πίσω φώτα LED

  • Media Package με ηχοσύστημα, βάση για notebook, πρόσθετη πρίζα 12/15 V

  • Extra Line με φώτα θέσης LED στο MirrorCam, φλας LED και WelcomeLight

Active Sideguard Assist και νέες λειτουργίες για το ADA 2

Το να παρουσιάσει η Mercedes-Benz Trucks νέα φορτηγά χωρίς να λανσάρει ταυτόχρονα και νέα συστήματα ενεργητικής ασφάλειας είναι περίπου ανήκουστο, κι έτσι, πέρα από τα οχήματα είδαμε για πρώτη φορά από κοντά και τις δυνατότητες της νέας λειτουργίας αυτοματοποιημένης πέδησης του Active Sideguard Assist και το νέο Active Drive Assist 2 (ADA 2) με αυτόματη λειτουργία ακινητοποίησης έκτακτης ανάγκης. Αμφότερα θα είναι διαθέσιμα από τον Ιούνιο του 2021, και κάνουν πρεμιέρα σε φορτηγό παραγωγής. Η Mercedes έχει αυξήσει αισθητά τα επίπεδα ασφάλειας των φορτηγών της με συστήματα ενεργητικής ασφάλειας, όπως η υποβοήθηση πέδησης έκτακτης ανάγκης πέμπτης γενιάς Active Brake Assist (ABA 5), το Sideguard Assist με αναγνώριση πεζών και ποδηλατών, το Active Drive Assist για ημι-αυτοματοποιημένη οδήγηση (SAE επιπέδου 2), καθώς και το MirrorCam, που αντικαθιστά τους καθρέφτες. Όλα τους είναι διαθέσιμα για την τρέχουσα γενιά του Actros και κάμποσες εκδόσεις και διαμορφώσεις του Arocs.

Είναι αυτά τα μικρά εξελικτικά βήματα που «θωρακίζουν» τα Mercedes: Η κυκλοφορία ενός βαρέος φορτηγού μέσα στην πόλη ειδικά κατά τους ελιγμούς και το μανουβράρισμα, όπου ο οδηγός πρέπει να προσέχει τους φωτεινούς σηματοδότες, τις πινακίδες, κάθε λογής μη ορατά εμπόδια, τη διερχόμενη και διασταυρούμενη κυκλοφορία μπροστά από το όχημα, καθώς και πεζούς και ποδηλάτες που κινούνται στο πλάι, συνιστά δυνητικά πηγή μεγάλων κινδύνων. Σε τέτοιες περιπτώσεις, το Sideguard Assist, το οποίο αναπτύχθηκε από τη Mercedes και διατίθεται για πολλές εκδόσεις των Actros, Arocs και Econic από το 2016, μπορεί να επεμβαίνει, βοηθώντας την κατάσταση. Το Sideguard Assist μπορεί να προειδοποιεί τον οδηγό κατά τη δεξιά στροφή –όπου σχηματίζεται μια μεγάλη τυφλή γωνία– εάν αναγνωρίσει, για παράδειγμα, κάποιον πεζό ή ποδηλάτη στην περιοχή που επιτηρεί. Μέχρι τώρα δηλαδή, απλά προειδοποιούσε. Από τον Ιούνιο του 2021 όμως, το νέο σύστημα Active Sideguard Assist (ASGA), με μια πρόσθετη δυνατότητα, δε θα προειδοποιεί απλά τον οδηγό για πεζούς ή ποδηλάτες που κινούνται στην πλευρά του συνοδηγού, αλλά επιπλέον θα πραγματοποιεί πλήρως αυτόματη πέδηση κατά τη στροφή με ταχύτητα έως 20 χλμ./ώρα και τελικά θα ακινητοποιεί το όχημα, εάν ο οδηγός δεν αντιδράσει στις προειδοποιήσεις. Το ASGA μπορεί να αναγνωρίζει την απαιτούμενη ισχύ πέδησης βάσει της γωνίας διεύθυνσης και, ιδανικά, να αποτρέπει μια πιθανή σύγκρουση. Πρόκειται για παγκόσμια πρώτη σε φορτηγό παραγωγής, και μία ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη δικλείδα ασφαλείας.

Active Drive Assist 2 με αυτόματη ακινητοποίηση

Το Active Drive Assist 2 (ADA 2), το οποίο καθιστά το Actros το πρώτο φορτηγό μαζικής παραγωγής με δυνατότητες ημι-αυτοματοποιημένης οδήγησης (SAE επιπέδου 2). Υποστηρίζει ενεργάτον οδηγό στη διαμήκη και πλευρική καθοδήγηση του φορτηγού και μπορεί να διατηρεί αυτόματα την απόσταση από το μπροστινό όχημα, καθώς και να επιταχύνει και να διευθύνει το όχημα, εφόσον πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις του συστήματος, π.χ. εάν η ακτίνα στροφής είναι επαρκής ή υπάρχουν σαφώς ορατές οδικές διαγραμμίσεις και σημάνσεις.

Εάν ο οδηγός πλησιάσει πολύ το μπροστινό όχημα, το ADA μπορεί να φρενάρει αυτόματα το φορτηγό, μέχρι να επιτευχθεί ξανά η προκαθορισμένη ελάχιστη απόσταση. Αφού συμβεί αυτό, το σύστημα μπορεί να επιταχύνει ξανά το φορτηγό μέχρι την προκαθορισμένη ταχύτητα. Όλα τα παραπάνω έχουν αναλυθεί διεξοδικά από το T&T και τώρα, στο ADA 2 νέας γενιάς, που θα διατίθεται από τον Ιούνιο του 2021, θα υπάρχουν ακόμη περισσότερες δυνατότητες: το σύστημα μπορεί να ακινητοποιεί το όχημα σε έκτακτη ανάγκη, εάν αναγνωρίσει ότι ο οδηγός δεν συμμετέχει ενεργά στη διαδικασία οδήγησης για μεγάλο διάστημα, π.χ. λόγω κάποιου προβλήματος υγείας.

Όσο μακάβριο κι αν ακούγεται, το σύστημα εικάζει πως ο οδηγός είτε έχασε τις αισθήσεις του, ή… άφησε την τελευταία του πνοή στο τιμόνι, οπότε σκοπός είναι να μην κινείται ένα βαρύ όχημα ανεξέλεγκτο στην εθνική οδό παρασύροντας τα πάντα στο διάβα του. Κι αν το σενάριο του να εγκαταλείψεις το μάταιο τούτο κόσμο στο τιμόνι ακούγεται κάπως μακρινό, μια αδιαθεσία ή ακόμη και λιποθυμία αρκούν για να δημιουργηθούν τραγικές καταστάσεις. Αρχικά, το σύστημα «ζητά» από τον οδηγό να τοποθετήσει τα χέρια του στο τιμόνι με οπτικά και ακουστικά σήματα. Εάν, ακόμη και μετά από πολλές προειδοποιήσεις, ο οδηγός δεν αντιδράσει με οποιονδήποτε τρόπο μέσα σε 60 δευτερόλεπτα, π.χ. με πέδηση, διεύθυνση, επιτάχυνση ή χειρισμό των συστημάτων του οχήματος από τα πλήκτρα του τιμονιού, το σύστημα μπορεί, εντός των ορίων του, να φρενάρει με ασφάλεια το φορτηγό μέχρι να ακινητοποιηθεί στη λωρίδα του, προειδοποιώντας συγχρόνως τα πίσω οχήματα με τα αλάρμ. Ο οδηγός μπορεί να διακόψει τον ελιγμό ακινητοποίησης έκτακτης ανάγκης που ξεκίνησε από το σύστημα οποιαδήποτε στιγμή, χρησιμοποιώντας τη λειτουργία kickdown. Εάν τελικά το φορτηγό ακινητοποιηθεί, το σύστημα μπορεί να ενεργοποιήσει αυτόματα το νέο ηλεκτρονικό φρένο στάθμευσης. Επιπλέον, ξεκλειδώνει τις πόρτες έτσι ώστε λ.χ., οι τραυματιοφορείς και οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών να μπορούν να φτάσουν αμέσως στον οδηγό σε περίπτωση επείγοντος ιατρικού περιστατικού.

Active Brake Assist 5 και στην κίνηση στην πόλη

Η αυτόματη επέμβαση πέδησης του Active Sideguard Assist και η αυτόματη ακινητοποίηση έκτακτης ανάγκης του Active Drive Assist 2 δεν πρέπει να συγχέονται με τη λειτουργία πέδησης έκτακτης ανάγκης του Active Brake Assist 5. Το ABA 5 λειτουργεί με ένα συνδυασμό ραντάρ και καμερών. Συγκριτικά με το ABA 4, μπορεί να αντιδρά σε κινούμενους πεζούς με μερική, αλλά και αυτόματη πλήρη πέδηση του οχήματος έως ταχύτητα 50 km/h.

Εάν το ABA 5 αναγνωρίσει κίνδυνο ατυχήματος με προπορευόμενο όχημα, με στάσιμο εμπόδιο ή με πεζό ο οποίος κινείται στο αντίθετο ρεύμα, διασχίζει το δρόμο, περπατά στη δική του λωρίδα ή σταματά αιφνιδίως, προειδοποιεί αρχικά τον οδηγό οπτικά ή ακουστικά. Εάν ο οδηγός δεν αντιδράσει κατάλληλα, το σύστημα μπορεί, σε δεύτερο στάδιο, να ξεκινήσει μερική πέδηση, μειώνοντας την ταχύτητα έως και κατά 3m/sec2, που αντιστοιχεί περίπου στο 50 τοις εκατό της μέγιστης απόδοσης πέδησης. Εάν παρ’ όλα αυτά ο κίνδυνος σύγκρουσης συνεχίσει να υφίσταται, το ABA 5 μπορεί, εντός των ορίων του συστήματος, να πραγματοποιήσει αυτόματη πλήρη πέδηση έκτακτης ανάγκης και, στη συνέχεια, αφού ακινητοποιηθεί το όχημα, να ενεργοποιήσει το νέο ηλεκτρονικό φρένο στάθμευσης.

Διαβάστε επίσης

PreviousNext