Ο όμιλος Renault, υιοθετεί το υδρογόνο για τα ελαφρά της επαγγελματικά οχήματα, με το λανσάρισμα του Renault Kangoo Z.E υδρογόνου στα τέλη του 2019 και του Renault Master Z.E υδρογόνου το 2020.

Οι δοκιμές για τα συγκεκριμένα οχήματα ξεκίνησαν από το 2014 από το Groupe Renault και η τεχνολογία υδρογόνου αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τη Symbio, θυγατρική του Groupe Michelin. Τα δύο σημαντικά πλεονεκτήματα αφορούν την αυτονομία του, αυξάνοντας την εμβέλεια σε πάνω από 350 χιλιόμετρα, καθώς επίσης ότι η φόρτιση διαρκεί μόνο από πέντε έως δέκα λεπτά. Είχαμε την ευκαιρία να τα οδηγήσουμε στο εργοστάσιο παραγωγής τους στην πόλη Batilly απ’ όπου και σας μεταφέρουμε τις πρώτες εντυπώσεις μας.

Renault Master Z.E υδρογόνου

Το Master Z.E εξοπλίζεται με δυο δεξαμενές υδρογόνου που βρίσκονται κάτω από το αυτοκίνητο συνολικής χωρητικότητας 106 λίτρων (2Χ53). Ο όγκος φορτίου είναι από 10,8 κ.μ έως 20 κ.μ, και το ωφέλιμο φορτίο του φτάνει τα 1.200 κιλά. Να τονίσουμε ότι το σύστημα με τις δεξαμενές προσθέτει ένα βάρος 200 κιλών. Διατίθεται σε δύο μήκη και δύο ύψη, σε δύο εκδόσεις van και δύο εκδόσεις καμπίνας. Εφοδιάζεται με ένα σύστημα κυψέλης καυσίμου που παρέχει ηλεκτρική και θερμική ισχύ 10 kW, αυξάνοντας σημαντικά την εμβέλειά του, με την αυτονομία του να φτάνει έως και τα 350 χιλιόμετρα.

Renault Kangoo Z.E υδρογόνου

Το Kangoo Z.E εξοπλίζεται με μια δεξαμενή υδρογόνου συνολικής χωρητικότητας 74 λίτρων. O ωφέλιμος όγκος του αυτοκινήτου φτάνει τα 3,9 κ.μ και το ωφέλιμό του είναι 540 κιλά. Να τονίσουμε ότι το βάρος του είναι αυξημένο κατά 110 κιλά εξαιτίας του εξοπλισμού του υδρογόνου. Όπως το Master Z.E έτσι και το Kangoo Z.E εφοδιάζεται με ένα σύστημα κυψέλης καυσίμου που παρέχει ηλεκτρική και θερμική ισχύ 10 kW και η αυτονομία του φτάνει τα 370 χιλιόμετρα. Το αυτοκίνητο θα είναι διαθέσιμο στη Γαλλία στα 48.300 ευρώ προ Φ.Π.Α (συμπεριλαμβανομένης της αγοράς μπαταριών και μη συμπεριλαμβανομένων των οικολογικών επιχορηγήσεων).

Διαβάστε την αναλυτική δοκιμή των υδρογονοκίνητων Renault, στο τεύχος Φεβρουαρίου (382) του περιοδικού ΤΡΟΧΟΙ & TIR που κυκλοφορεί στα περίπτερα Ελλάδας και Κύπρου.