ΑΥΣΤΡΙΑ - AT

Οι αρμόδιες αρχές του Τιρόλο ανακοίνωσαν τις ημέρες που θα πραγματοποιούνται block checks φορτηγών κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Υπενθυμίζουμε ότι το μέτρο των block checks αφορά στον έλεγχο του αριθμού των φορτηγών που εισέρχονται στους αυτοκινητόδρομους του Τιρόλο. Έτσι, η κυκλοφορία των φορτηγών, προκειμένου να εισέλθουν στους αυτοκινητόδρομους, περνά στον έλεγχο των αρχών που επιτρέπουν τη συνέχιση της πορείας τους κατά διαστήματα. Ένα σύστημα καμερών παρακολουθεί την ουρά των φορτηγών και σηκώνει μια μπάρα διέλευσης κάθε 12 δευτερόλεπτα, έτσι ώστε να μην μπορούν να διέλθουν περισσότερα από 300 φορτηγά.

Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ τις παρακάτω 21 ημέρες:

Παρασκευή 7 Ιανουαρίου, Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου, Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου, Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου, Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου, Δευτέρα 7 Μαρτίου, Δευτέρα 14 Μαρτίου, Τρίτη 26 Μαρτίου, Δευτέρα 23 Μαΐου, Τρίτη 24 Μαΐου, Τετάρτη 25 Μαΐου, Παρασκευή 27 Μαΐου, Παρασκευή 3 Ιουνίου, Σάββατο 4 Ιουνίου, Τρίτη 7 Ιουνίου, Τετάρτη 8 Ιουνίου, Πέμπτη 9 Ιουνίου, Δευτέρα 13 Ιουνίου, Τρίτη 14 Ιουνίου, Τετάρτη 15 Ιουνίου, Παρασκευή 17 Ιουνίου.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι χώρες της Ε.Ε., όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Γερμανία κ.α., έχουν επικρίνει το μέτρο και έχουν ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την κατάργησή του μαζί με ορισμένους άλλους περιορισμούς που επιβάλλει στα φορτηγά η Αυστρία.

ΑΥΣΤΡΙΑ - AT

Στην Αυστρία υφίστανται περιορισμοί στην κυκλοφορία των φορτηγών κατά τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.


Οι περιορισμοί αφορούν:
•φορτηγά με ρυμουλκούμενα, εάν το μέγιστο εγκεκριμένο συνολικό βάρος του οχήματος ή το ρυμουλκούμενο υπερβαίνει τους 3,5 τόνους, φορτηγά, αρθρωτά οχήματα με εγκεκριμένο συνολικό βάρος άνω των 7,5 τόνων


Περιοχή:
σε όλη την επικράτεια, εξαιρούνται τα ταξίδια που γίνονται ως μέρος μιας συνδυασμένης μεταφοράς μέσα σε ακτίνα 65 χλμ στους ακόλουθους σταθμούς φόρτωσης: Brennersee, Graz-Ostbahnhof, Salzburg-Hauptbahnhof, Wels-Verschiebebahnhof, Villach-Furnitz, Wien-Sudbahnhof, Wien-Nordwestbahnhof, Worg, Hall in Tirol CCT, Bludenz CCT, Wolfurt CCT.


Ισχύς απαγόρευσης:
τα Σάββατα από τις 15:00 μέχρι τις 24:00, τις Κυριακές και τις επίσημες αργίες από τις 00:00 μέχρι τις 22:00

Επίσημες Αργίες 2023:

1 Ιανουαρίου

6  Ιανουαρίου

10 Απριλίου Δευτέρα του Πάσχα

1 Μαϊου

18 Μαϊου

29 Μαϊου 

8 Ιουνίου 

15 Αυγούστου

26 Οκτωβρίου

1 Νοεμβρίου

8 Δεκεμβρίου 

25 Δεκεμβρίου 

26 Δεκεμβρίου 

Εξαιρέσεις:

Από τους περιορισμούς εξαιρούνται:


• αφορά φορτηγά με ρυμουλκούμενο που υπερβαίνουν τους 3,5 τόνους
- οχήματα μεταφοράς γάλακτος
αφορά οχήματα με εγκεκριμένο συνολικό βάρος άνω των 7,5 τόνων
- οχήματα μεταφοράς κρέατος ή ζώντων ζώων για σφαγή (αλλά όχι μεταφοράς βαρέων ζώων σε αυτοκινητόδρομους),
- ευπαθών τροφίμων (αλλά όχι κατεψυγμένων προϊόντων) τα οποία είναι: φρέσκα φρούτα και φρέσκα λαχανικά, φρέσκο γάλα και φρέσκα γαλακτοκομικά προϊόντα, φρέσκο κρέας και φρέσκα προϊόντα κρέατος, φρέσκα ψάρια και φρέσκα προϊόντα ψαριών, ζωντανά ψάρια, αυγά, φρέσκα μανιτάρια, φρέσκα προϊόντα φούρνου και φρέσκα κέικ και γλυκά, φρέσκα βότανα όπως σε γλάστρες ή κομμένα και έτοιμα-για-κατανάλωση διατροφικά παρασκευάσματα, καθώς επίσης και κενές μεταφορές που συνδέονται με μεταφορές των αναφερόμενων προϊόντων ή ταξίδια επιστροφής (με συνοδευτικό έγγραφο CMR το οποίο πρέπει να επιδεικνύουν σε περίπτωση επιθεώρησης). Η κατάσταση του φορτίου (ποσότητα) πρέπει να διευκρινίζεται σαφώς με σχετικά έγγραφα στην έναρξη και κατά τη διάρκεια της μεταφοράς. Εξαίρεση υπάρχει ΜΟΝΟ εάν μεταφέρονται ευπαθή προϊόντα (από τη λίστα). Επιπλέον, τρόφιμα τα οποία είναι σε κονσέρβα, αποθηκευμένα σε βάζα, πλαστικά δοχεία ή (λεπτή) συσκευασία από χαρτόνι και τα οποία έχουν διάρκεια ισχύος πάνω από ένα μήνα δεν επηρεάζονται από την εξαίρεση
- οχήματα με προγραμματισμένο από μεταφορική εταιρεία δρομολόγιο (τακτικές γραμμές) και οχήματα που πραγματοποιούν τοπικά ταξίδια δύο Σάββατα που προηγούνται της 24ης Δεκεμβρίου.

Πρόσθετοι τοπικοί περιορισμοί κυκλοφορίας:

Οι περιορισμοί αφορούν:
• όλα τα οχήματα αγαθών που ταξινομήθηκαν πριν από την 1η Ιανουαρίου 1992, ανεξάρτητα από ωφέλιμο βάρος τους.


Περιοχή:
Οι περιορισμοί ισχύουν σε όλους τους δρόμους των «ομόσπονδων κρατιδίων» της Βιέννης, της Burgenland και της περιοχής Lower της Αυστρίας.

Απαγορεύσεις λόγω κατηγορίας ρύπων (euro)

Πέρα των παραπάνω χρονικών περιορισμών στους αυτοκινητόδρομους της Αυστρίας, η κρατική κυβέρνηση του Tyrol τροποποίησε τον κανονισμό απαγόρευσης οδήγησης Euroclass στον αυτοκινητόδρομο Α12. Η τροπολογία αυτή θα θέσει εκτός κυκλοφορίας βαθμιαία τα φορτηγά προηγούμενων κατηγοριών ρύπων ως εξής:

Η κυκλοφορία στον Α12 μεταξύ Langkampfen – Zirl έως τις 30 Οκτωβρίου 2019 επιτρέπεται μεταξύ Langkampfen – Zirl για οχήματα με Euro 4, 5, 6

  • από τις 31 Οκτωβρίου 2019, η κυκλοφορία στον Α12 επιτρέπεται μεταξύ Langkampfen – Zirl για οχήματα με Euro 5, 6
  • από την 1η Ιανουαρίου 2021 είναι δυνατή η κυκλοφορία μόνο στον Α12 μεταξύ Langkampfen – Zirl για οχήματα με Euro 6

Απαγόρευση κυκλοφορίας για βαρέα οχήματα στους αυτοκινητόδρομους A12 και A13 της Αυστρίας, τέθηκε σε ισχύ για τα Σάββατα έως τα μέσα Μαρτίου 2020.

Η παραπάνω απόφαση ελήφθη λόγω της αυξημένης κυκλοφορίας ιδιωτικών αυτοκινήτων κατά τη διάρκεια του χειμώνα και της έντονης κυκλοφορίας μέσω Tyrol, γεγονός που προκαλεί κινδύνους στην ασφάλεια και τη διαχείριση της κυκλοφορίας στους εν λόγω αυτοκινητόδρομους.

Πιο συγκεκριμένα, η πρόσθετη απαγόρευση της κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων ισχύει από τις 7:00 π.μ. έως τις 3:00 μ.μ., τα Σάββατα στις 1, 8, 15, 22 και 29 Φεβρουαρίου, αλλά και στις 7 και 14 Μαρτίου.

Σημειώνεται, πως οι οδικές απαγορεύσεις που ισχύουν γενικά τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες στην Αυστρία έχουν ως εξής: Τα Σάββατα από τις 3:00 μ.μ. έως τις 00:00 μ.μ. και τις Κυριακές και τις αργίες από τις 00:00 π.μ. έως τις 10:00 μ.μ., απαγορεύεται η κυκλοφορία φορτηγών με ρυμουλκούμενο, αν το μέγιστο συνολικό βάρος του φορτηγού ή του ρυμουλκούμενου, υπερβαίνει τους 3,5 τόνους.

Απαγορεύσεις έως το τέλος Ιουνίου για τα 12μετρα

Επιπλέον, έως τις 30 Ιουνίου 2020, απαγορεύεται η οδήγηση στις ράμπες και των δύο λωρίδων της διασταύρωσης Innsbruck Süd στον αυτοκινητόδρομο Α13 Brenner από Δευτέρα έως Σάββατο, από τις 7:00 π.μ. έως τις 6:00 μ.μ., εάν το μήκος του φορτηγού ή το μήκος ενός ρυμουλκούμενου ή το μήκος του φορτηγού και του ρυμουλκούμενού του υπερβαίνει τα 12 μέτρα.

Από την εν λόγω απαγόρευση εξαιρούνται τα φορτηγά των οποίων η μεταφορά έχει τερματισμό ή έναρξη στις αστικές περιοχές των Natters, Mutters, Schoenberg im Stubaital, Fulpmes Mieders, Telfes στο Stubai, Neustift im Stubaital, Mühlbachl, Pfons, Matrei am Brenner , Navis, Steinach am Brenner, Trins, Gschnitz, Schmirn, Vals, Gries am Brenner, Obernberg am Brenner, Gotzens και Birgitz.

Ακόμα, έως τις 30 Ιουνίου 2020 απαγορεύεται η οδήγηση στις ράμπες και των δύο λωρίδων της διασταύρωσης Wattens στον αυτοκινητόδρομο A12 Inntal, από Δευτέρα έως Σάββατο από τις 6:00 π.μ. έως τις 10:00 π.μ., στις περιπτώσεις που το μήκος του φορτηγού ή το μήκος ενός ρυμουλκούμενου ή ο συνδυασμός αυτών υπερβαίνει τα 12 μέτρα.

Εξαιρούνται από την πιο πάνω απαγόρευση τα φορτηγά των οποίων η μεταφορά έχει τερματισμό ή έναρξη στις αστικές περιοχές Baumkirchen, Fritzens, Kolsass, Kolsassberg, Volders, Wattens, Wattenberg και Weer.